Net als vorig jaar gaat de triatlon van start vanaf een schip.
Net als vorig jaar gaat de triatlon van start vanaf een schip. Foto: Archief Texelse Courant

Triatlon start opnieuw vanaf boot

De 29ste editie van de Texelse triatlon gaat, net als de vorige, van start vanaf een schip. Zo'n 275 deelnemers gaan zaterdag 13 juli om 11.30 uur bij het surfstrandje van Dijkmanshuizen aan boord van de TX20 Orion. Vanaf de dijk is alles goed te volgen.

Het ophalen van de deelnemers bij het strandje is een indrukwekkend schouwspel. Dat bleek vorig jaar, toen het 'kwartje Texel' voor het eerst zo startte. Ook nu zal rondvaartboot TX20, die in ondiep water kan afmeren, als startschip dienen. Na het inschepen varen de triatleten een kilometer langs de dijk richting Oudeschild. Na het startsignaal moeten ze in een rechte lijn naar het surfstrandje terug zwemmen.

Voor de kwartafstand is de start om 12.15 uur, de achtste afstand volgt om 12.35 uur. Naast individuele triatleten doen ook 25 estafetteteams (trio's) mee. Na het zwemmen volgen de onderdelen fietsen en hardlopen. Er wordt gefietst op de smalle wegen rond Oosterend, het lopen voert gedeeltelijk langs de Waddenzee. De wisselpunten en finish zijn bij het surfstrandje van Dijkmanshuizen. De eerste binnenkomer op de 'achtste' wordt rond 13.35 uur verwacht; de winnaar op de 'kwart' rond 14.10 uur.

Evenals vorig jaar wordt het parcours op de IJsdijk/Lancasterdijk tijdens de wedstrijd afgesloten voor overig verkeer. Fietsers kunnen dan niet via de buitenkant van de dijk tussen Oudeschild en Oost.