Cultureel centrum

in pand Rabobank

Artex, de bibliotheek en de Historische Vereniging samen in één gebouw op de Groeneplaats, het pand waarin nu de Rabobank is gevestigd. Dat is het plan dat directeur Pauline Folkerts van Artex donderdag voorlegde aan de leden van de gemeenteraad.

'Het plan ontstond eigenlijk toen Henk Bleeker in de Texelse Courant verklaarde dat het gebouw van de Rabobank eigenlijk te groot wordt', verklaart Folkerts desgevraagd. 'Mijn eerste gedachte was toen dat ons gebouw de laatste jaren veel te klein is geworden.' Maar het gaat Folkerts niet alleen om huisversting. 'Je moet het plan vooral zien als onderdeel van de ontwikkeling van de Groeneplaats. Nu staat er een bankgebouw, dat 's avonds donker is en waar zelfs het aantal pin-transacties terugloopt. Stel dat je dat gebouw gebruikt om Artex, de bibliotheek en de Historische Vereniging in onder te brengen. Dan spreek je ineens over honderden mensen die daar wekelijks in- en uitlopen. En niet alleen overdag, maar juist juist ook 's avonds. Daarmeen breng je de levendigheid terug in het centrum, wat weer tot gevolg heeft dat de woningen die aan de andere kant van het plein gebouwd worden, meer in trek komen.' Met een eventuele verhuizing naar de Groeneplaats wordt bovendien een intensievere samenwerking tussen de drie partners mogelijk. 'We zitten nu natuurlijk alledrie al in de richting van cultuureducatie.' Samenwerking tussen de bibliotheek en Artex is al eerder ter sprake geweest, een verhuizing naar de Groeneplaats biedt ook mogelijkheden voor samenwerking met de Historische Vereniging. De nieuwe lokatie biedt ook meer mogelijkheden op het gebied van congressen en vakantieactiviteiten, zoals het Vlaams weekend dat Artex ieder jaar organiseert. 'Het pand is groot genoeg om ruimte te bieden aan een vestzaktheater - als opvolger van de bestaande voorspeelruimte - en een goedgeoutilleerde danszaal. Daarmee kunnen we ook ruimer programmeren en ons tegelijk ook beter profileren. En de lokatie leent zich natuurlijk bij uitstek om als spil te fungeren voor festivals en evenementen waarbij het hele centrum van Den Burg is betrokken. Niet alleen voor de eigen bevolking dus, maar ook gericht op de gasten. Sterker, met het Vlaams weekend trekken we al mensen die speciaal hiervoor naar het eiland komen. Dat zal alleen maar meer en beter worden als we een meer geschikte ruimte hebben.'

De Rabobank heeft inmiddels aangegeven positief te staan tegenover het plan, waaraan uiteraard nog de nodige haken en ogen kleven. Artex, dat nu niet over een eigen gebouw beschikt, maar het pand aan het Schilderend huurt van de gemeente, zou in de voorgestelde constructie het bankgebouw aankopen en in delen verhuren aan de bibliotheek en de Historische Vereniging, die onder voorbehoud medewerking heeft toegezegd. De verbouwing van anderhalf miljoen zou gedekt moeten worden uit fondsen. 'Ik heb al positieve reacties gehad', vertelt Folkerts, 'maar veel hangt af van de medewerking van de gemeente.' De bibliotheek, die wel over een eigen gebouw beschikt, zou dit dan moeten kunnen verkopen.