Een zilveren speld voor Eelman bij zijn afscheid van de WLTO.
Een zilveren speld voor Eelman bij zijn afscheid van de WLTO. Foto: Archief Texelse Courant

IN MEMORIAM

De zondag overleden Klaas Eelman van Nieuweschild was een man die nauw betrokken was bij de Texelse gemeenschap. Zowel op het gebied van landbouw, cultuur als de kerk was hij dienstbaar aan de samenleving.

Eelman, veehouder van beroep, was van 1977 tot 2000 voorzitter van de Texelse afdeling van de Christelijke Boeren en Tuinders Bond (CBTB) waar hij in 1969 bij kwam. Uit de CBTB kwamen de WLTO (Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie) en de LTO voort en Eelman was bij die fusies nauw betrokken. Van 2000 tot 2004 zat hij in het sectiebestuur van de Regionale Veehouderij Commissie (Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht).

Van 1986 tot 1992 was hij tevens bestuurslid van de Aankoopcentrale Texel waar hij meewerkte aan de totstandkoming van de Coöperatieve Aankoop Centrale. Daarnaast was hij jarenlang voorzitter van het Noordijkfonds.

Voor de kerk was Eelman sinds 1969 actief. Tot 1978 was hij diaken van de Gereformeerde Kerk in Oosterend en daarna van 1996 tot 2000 ouderling. Van 2002 tot 2006 was hij ouderling en voogd van inmiddels de Waddengemeente Texel. Van 2006 tot 2010 was Eelman er ouderling, kerkvoogd, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters en vice-voorzitter van de Kerkenraad. In 1996, het jaar dat bij Eelman de koeien weg gingen, werd hij voorzitter van toen nog het Agrarisch en Wagenmuseum en later het Cultuur Historisch Musem in De Waal.

Vorig jaar werd Eelman koninklijk onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor al zijn inspanningen voor de samenleving. Daarbij werd hij omschreven als een bedachtzaam man met een tomeloze inzet en een man die in het museum een prettig klimaat voor vrijwilligers had gerealiseerd.

Bij de huldiging werd toen door de familie stilgestaan bij het vroege overlijden van zijn vader en die de invloed daarvan op zijn leven. Eelman was de oudste van de kinderen die achterbleven, ontwikkelde een groot verantwoordelijkheidsgevoel en leerde daardoor verder te kijken dan zijn eigen horizon. Klaas Eelman werd 74 jaar.