Discussie vergunning voor aanleg tuinwal

De commissie Bezwaarschriften mag de komende weken een uitspraak doen over de vraag of voor de aanleg van een tuinwal een vergunning nodig is.

De vraag kwam woensdag aan de orde in een zaak rond de Anjahoeve van Hennie en Albert Huisman. Daar is een tuinwal aangelegd rond een aantal parkeerplaatsen langs de Bakkenweg en de omwonenden zijn daar allerminst gelukkig mee. Zij wilden dat het college handhavend zou optreden, maar dat wees het college af, waarna de omwonenden naar de Bezwarencommissie stapten.

Advocaat Maurice Frantzen betoogde daar namens de omwonenden dat er sprake is van een grondophoging op een gebied met de bestemming 'agrarisch klasse 3'. Dat betekent volgens hem dat er een aanlegvergunning had moeten worden aangevraagd.

Hij verwees naar de voorschriften van het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied. Daarin staat dat op agrarisch bestemde gronden categorie 3 en 4 geen grond mag worden 'opgehoogd, afgegraven en geëgaliseerd' zonder aanlegvergunning. Frantzen: 'De raad heeft ook geen minimale hoogte bepaald, dus afgraven en ophogen wordt zonder vergunning niet toegestaan.'

Een woordvoerder van het college betoogde dat niet alles onder het ophogen van grond kan worden verstaan. Als voorbeelden noemde hij het uitstrooien van compost op een weiland of het aanbrengen van een erfafscheiding in de vorm van graszoden of plaggen aan de rand van een weiland. Het college staat op het standpunt dat een tuinwal historisch als een erfafscheiding moet worden gezien en dat voor de aanleg dus geen vergunning nodig is.

Frantzen zette kanttekeningen bij de opmerking dat een tuinwal een erfafscheiding is. Hij betoogde dat een tuinwal ook een schuilplek voor schapen kan zijn. Frantzen voerde aan dat een aanlegvergunning bedoeld is om te voorkomen dat grond op een terrein niet meer geschikt is voor de bestemming van het terrein, in het geval van de Bakkenweg de agrarische bestemming.

De woordvoerder van het college merkte op dat de raad de regel heeft gesteld dat 'dat het verwijderen en verplaatsen van een tuinwal' vergunningplichtig is. 'Daarmee is aanstonds duidelijk dat het oprichten van een tuinwal niet vergunningplichtig is. In het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied zal het duidelijker worden omschreven om merkwaardige bezwaarprocedures als deze te voorkomen.' De tuinwal is aan de Bakkenweg neergezet om geparkeerde auto's aan het zicht te onttrekken.

Na een opmerking van Arthur Oosterbaan van de Bezwarencommisie dat hij toch liever tegen een tuinwal dan het blik van auto's aan zou kijken, brak onder de omwonenden reuring uit. Zij kaartten aan dat zij nu tegen het blik aankijken en dat gasten op het erf van Huisman geen last hebben van de auto's. 'Laat die auto's dan achter de tuinwal parkeren', aldus een van hen.