Kars van Karsen en Coen Hendriks, de gaande en de blijvende man.
Kars van Karsen en Coen Hendriks, de gaande en de blijvende man. Foto: Pip Barnard

'Preventie wordt steeds belangrijker'

Hij geniet al enkele maanden van zijn AOW, maar wilde de 35 jaar volmaken. Nu is het dan zover en per 1 juli verlaat tandarts Kars van Karsen zijn praktijk, die wordt voortgezet door Coen Hendriks.

In de 35 jaar dat hij zijn praktijk voerde, heeft Van Karsen het nodige zien veranderen. Gezeten in de koffiekamer naast zijn praktijkruimte, neemt hij uitgebreid de tijd de technische details toe te lichten. Over de stoel, die van zittend naar liggend ging, en de veranderingen in het instrumentarium die dat met zich meebracht, over de witte vullingen, die een grote vlucht hebben genomen en over de implantaten, aan de ontwikkeling waarvan hij al tijdens zijn studie heeft meegewerkt. 'Eigenlijk is alles veranderd', wijst hij op de inrichting van zijn praktijk, die met lemen wanden geen airconditioning nodig heeft en geen last heeft van dwarrelend stof door verwarmingsbuizen en radiatoren. 'Wat hetzelfde is gebleven, is dat mensen de tandarts duur vinden', meent hij. 'Maar dan vraag ik altijd wat de auto kostte die ze dertig jaar geleden kochten. En waar die is gebleven. Als je het zo bekijkt, is een goede tandverzorging nooit te duur natuurlijk.'

Het is eigenlijk toeval dat Van Karsen op het eiland terecht is gekomen. 'We wilden eigenlijk naar Ameland', vertelt hij. 'Ik kom uit Delft, en daar werd het me te benauwd. Na mijn studie in Utrecht wilden we uit de randstad weg. Dan loop je daar door een bos en staat er ineens een viaduct. Geen weg er over heen en geen weg er onderdoor, maar je weet dat er plannen zijn om die wel aan te leggen. Dus toen we lazen dat ze op Ameland iemand zochten, zijn we daar wezen kijken. We konden daar geen woon- en praktijkruimte vinden, maar we waren amper thuis of we kregen de melding dat er op Texel een vacature kwam.' De beslissing was snel genomen en Van Karsen kwam samen met Henk van de Blaak in de praktijk van Rijkaart. 'Een opbouwende praktijk, want Rijkaart had geen kaartsysteem of patiƫntenadministratie, dus we zijn eigenlijk op nul begonnen.' Inmiddels telt de praktijk zo'n 2500 patiƫnten, wat betekent dat Van Karsen in de loop der jaren een kleine 10.000 Texelaars heeft begeleid. Zij zijn inmiddels van zijn vertrek op de hoogte gesteld. 'Coen (Hendriks) gaat verder als enige tandarts, maar wordt bijgestaan door twee preventie-assistentes. Preventie wordt de komende tijd steeds belangrijker. Mensen worden ouder en tanden en kiezen, maar ook implantaten en vullingen moeten steeds langer mee. Dus goede verzorging gaat een steeds grotere rol spelen. Want alles moet natuurlijk wel op zijn plaats blijven zitten.' Volgens Van Karsen krijgt de tandarts ook een steeds belangrijker signaalfunctie. 'We zien de meeste mensen twee keer per jaar, heel wat vaker dan de huisarts. Daarmee zijn we een belangrijke schakel in het hele zorgtraject.' Dat brengt ons op de zorgen over de toenemende macht van de zorgverzekeraars, volgens Van Karsen iets om voortdurend alert op te blijven. Zelf heeft hij geen grote plannen voor als hij straks de deur voor het laatst achter zich heeft dichtgetrokken. 'We hebben een grote tuin en een prachtig huis, die zullen de nodige tijd opeisen. En verder vriendschappen, mensen die we door alle drukte uit het oog zijn verloren weer opzoeken. En misschien een beetje rommelen in de muziek.' En dan gaat het gesprek ineens over twaalfsnarige gitaren, Hammondorgels en Crosby, Stills, Nash & Young.