Idee D66: zonnedijk rond bedrijventerrein

Rond het bedrijventerrein van Oudeschild zou een dijk moeten komen die aan de binnenkant wordt gebruikt voor de winning van zonne-energie.

Dat heeft D66 voorgesteld in de Kadernota 2014 - 2017 die donderdagavond door de politieke partijen wordt besproken. De democraten stellen voor te laten onderzoeken of de realisatie van een dergelijke dijk mogelijk is.

Volgens D66 kunnen twee vliegen in één klap worden geslagen. 'De dijk maakt dat het bedrijventerrein landschappelijk beter wordt ingepast, terwijl het daarnaast een trede is op de ladder van de energie-ambitie.' In het verleden is al vaker aangekaart dat het bedrijventerrein van Oudeschild wat meer aan het oog zou mogen worden onttrokken

Volgens D66 zou een deskundige het idee kunnen onderzoeken, maar zou het ook een mooi afstudeerproject voor een student kunnen zijn. De democraten opperen ook de gedachte om een dijk met binnendijkse zonnepanelen via een aanvraag bij het Waddenfonds financieel mogelijk te maken.

Voor de kosten van een onderzoek wordt gedacht aan €10.000,- maar dat kan volgens D66 minder worden wanneer een onderzoek zou samenvallen met een afstudeeropdracht. Het college staat positief tegenover de gedachte. Volgens wethouder Eric Hercules (duurzaamheid) kan het idee voor een zonnedijk ook worden voorgelegd aan de landschapsarchitecten die in het kader van het project Planet Texel de komende tijd 'vergezichten' op de toekomst van Texel maken.

D66 pleit in de Kadernota ook voor de komst van een openbaar toilet in elk dorp. Volgens de partij zijn er klachten van gasten over een tekort daaraan. 'Dat is extra vervelend voor mensen met kleine kinderen, mensen die mindervalide zijn en ouderen met een zwakke blaas. Winkels zijn niet altijd in de gelegenheid of bereid deze voorzieningen te faciliteren.' D66 verzoekt het college met een voorstel en een kostenraming te komen.

Het college staat ook daar niet onwelwillend tegenover. 'Voldoende openbare toiletten horen bij een gastvrij eiland als Texel', aldus wethouder Hennie Huisman. 'In overleg met het Texels Ondernemers Platform en Horeca Texel zal gekeken worden naar de behoefte en de mogelijkheden voor toegankelijke toiletten.' Volgens Huisman wordt bij de herinrichting van het centrum van Den Burg ook aandacht besteed aan het Waaggebouw op de Groeneplaats, één van de openbare toiletten op het eiland. De andere bevinden zich op de haven in Oudeschild, in De Koog en nabij Dijksmanshuizen wil wel eens een openbaar toilet staan.

Popkoor

Popkoor Texel en een combo treden woensdagavond vanaf 20.00 uur op bij Klif 12 in Den Hoorn in het kader van Klifhanger 2013. Er is een breed aanbod dat varieert van Natasha Bedingfield tot Ramses Shaffy en disco. Het Popkoor sluit hiermee het muzikale seizoen af. Het combo bestaat Marcel Buysman, Lucas Tijssen, Orph Oostveen en Siebold van Breukelen.