Luuk van der Meer komt als eerste over de streep.
Luuk van der Meer komt als eerste over de streep. Foto: Willem Sangers

'Stoempen met hol open' in rondje

´Nog maar net gestart en ze zitten al te linkeballen!´, 'Dat wordt stoempen met het hol open!' Met smeuïge commentaar vol wielertermen maakten de speakers Edgar Klippel en Arnold 'Kets' Kaercher zondag een show van de Ronde van Oosterend

Tot halverwege de zaterdagmiddag was het de vraag of het jaarlijkse evenement zou doorgaan. Het regende onophoudelijk en dat zou de straten in het dorp gevaarlijk glad hebben gemaakt. Precies op tijd werd het droog en dat bleef zo tot en met de laatste meters. Wel zorgde de stormachtige wind voor een pittig rondje.

De eerste wedstrijd – die van de jeugd – was leuk om te zien, maar de prijsuitreiking verliep alles behalve vlekkeloos. Met extra juryleden en transponders op de fietsen had de organisatie de touwtjes vervolgens wel strak in handen. In hun koers maakten de recreanten er een levendige strijd van. Er stonden prominente bewoners aan de start, zoals de kottervissers Rien Brouwer ('Net terug van een hoogtestage') en Marco Drijver ('Als je de Alpe d'Huez gewend bent, is het vals plat van de Oesterstraat maar niks´). Rustig op gang komen was er niet bij. Al in de eerste ronde werd de groep in stukken uiteen geslagen en reed menig deelnemer op achterstand rond. Dat gold niet voor de oud-Oosterendse Ciska Stark, die respect afdwong door als enige vrouw in de kopgroep te blijven rijden. Ze sprintte zelfs nog mee om de zege. Winnaar werd de dolblije Marc Drijver, prompt gepromoveerd tot lokale held. Gretig nam hij de kussen van de rondemissen Lisa en Anne Zegers in ontvangst. Gerco Aberson eindigde als tweede, Jordy van Nieuwkerk als derde.

Mede door een valpartij in het peloton, ontstond in de A-poule al gauw een kopgroep van zes renners. Daarbij drie Texelaars: Jordy Vinke (winnaar van vorig jaar), Richard Doggen (onlangs goed op dreef in de Tour de Lasalle) en Luuk van der Meer (de jongste van het stel). Ze maakten er, samen tegen de drie gastrenners, een tactisch spel van. Doggen ging er het eerst vandoor, later voegde Van der Meer zich bij hem. Intussen hield Vinke de anderen in de tang. Goed samenwerkend bouwden de twee koplopers hun voorsprong uit. ´Vlak voor de bocht vanaf de Achtertune het dorp in, ben ik weggesprongen. Ik ben niet zo´n goeie sprinter, dus ik moest wat proberen´, vertelde Van der Meer die als eerste over de streep kwam. Hij gaf toe dat het Texel tegen de rest was geweest. ´Daar komt het wel op neer ja…´ De overwinning kwam echter niet uit de lucht vallen. De student, die vorig jaar zijn VWO-diploma haalde aan de OSG, is fanatiek met zijn sport bezig. 'Door het hele land rij ik wedstrijden. Ik ben in vorm.' Hij zette ook een bijzondere reeks neer, derde in 2011, tweede in 2012 en nu in 2013 eerste.

Bij de wedstrijddames was Simone Betsema de snelste. Jim Boogaard, Marit Bakker en Diederik Jimmink wonnen de wedstrijd voor de jeugd. Voor de uitslagen zie www.wstexel.nl. Het was het derde opeenvolgende jaar dat de Ronde van Oosterend weer werd gehouden.

Frans Hopman