Texel Team 2020 start met proef

Texel Team 2020, de organisatie die begin dit jaar ontstond om duurzame ontwikkelingen op het eiland in gang te zetten, start een proef met het energienul maken van huizen.

Het is de eerste proef waar de organisatie mee naar buiten komt. Volgens Rikus Kieft, kwartiermaker van Texel Team 2020, wordt de blik gericht op gewone woningen en vakantiehuizen. Er kunnen volgens hem tien mensen meedoen. Volgens Kieft is het de bedoeling dat de huizen van de deelnemers in een jaar tijd net zoveel duurzame energie opwekken als ze verbruiken. 'Netto betrek je dan geen fossiele energie meer van het net en wordt je energierekening nul. Dit gebeurt door isolatie, efficiƫntere en andere vormen van ruimteverwarming en duurzame energiebronnen uit de zon en de bodem.' Volgens Kieft wil Texel Team 2020 met de eerste tien huizen ervaring opdoen voor een grote ambitie om over zeven jaar 60 procent van de bestaande woningvoorraad op Texel energienul te hebben. 'Daarmee reduceren we de totale Texelse energievraag per 2020 met zo'n vijfentwintig procent.'. Mensen die meedoen, krijgen bezoek van experts en begeleiding van Texel Team 2020. Belangstellenden kunnen zich melden bij Kieft op kieft@kieftnoord.nl of 06-46060449. Texel Team 2020 bestaat uit Marjan Minnesma (directeur Urgenda), Marc van Rijsselberghe, Brendan de Graaf, Herman Ridderinkhof, Robin Konijn en Kieft. Zij zijn allen met duurzaamheid bezig en denken vanuit Texel Team 2020 over het verduurzaamheden van het eiland. De organisatie heeft ook een Raad van Advies met burgemeester Francine Giskes, hoogleraar Ad van Wijk, directievoorzitter Peter Molengraaf van Alliander en Dorine Putman van de ASN Bank. Volgens Kieft wordt binnenkort begonnen met het werven van een regisseur/ontwikkelaar die namens Texel Team 2020 processen in gang zet en zich bezighoudt met het werven van fondsen.

Cello en harp

in kerk Oudeschild

In de Zeemanskerk in Oudeschild is dinsdagavond een concert te beluisteren in de serie Zomeravondconcerten.

Uitvoerenden zijn Gerda Marijs op cello en Nick Scholten op harp. Marijs studeerde cello aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel en is als cellist verbonden aan onder meer het Dark Light Ensemble, dat westerse en niet-westerse muziek verbindt. Zij treedt vaak op met pianiste Marte Gerritsma en harpist Nick Scholten. Het concert begint om 20.15 uur, de toegang is gratis. Na afloop wordt een inzameling gehouden.