Pastor Brigitha toont de onderscheiding voor Frans Witte.
Pastor Brigitha toont de onderscheiding voor Frans Witte. Foto: Frans Hopman

Frans Witte krijgt onderscheiding

Frans Witte uit Den Burg heeft zondag een bisschoppelijke Sint Bavo-onderscheiding gekregen. Hij is twintig jaar koster van de Rooms-katholieke kerk in Den Burg geweest.

Witte kreeg de onderscheiding aan het eind van een eucharistieviering in de Johannes de Doperkerk aan de Molenstraat. De mis werd speciaal ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de RK Parochie op Texel gehouden.

Henny Hin van het comité dat de viering van het jubileum had voorbereid, speldde de onderscheiding op, waarna Witte werd toegejuicht. Het was voor hem een bijzonder moment om in de gerestaureerde kerk te worden gehuldigd. Witte was bovendien voor het laatst in functie als koster. Hij wordt opgevolgd door Annemarie van Eck. De scheidend koster noemde het jubileumjaar een mooie afsluiting.

Witte is altijd koster in Den Burg geweest en in zijn begintijd, onder pastor Piet Kolkman, moest hij ook wel eens naar De Cocksdorp. Een anekdote uit die tijd is dat Kolkman zijn papieren voor een belangrijke lezing thuis had laten liggen, waarna Witte als een haas vanuit De Cocksdorp naar Den Burg ging om alsnog de papieren op te halen. De mis was al begonnen toen hij terugkeerde in De Cocksdorp, maar de papieren waren op tijd bij Kolkman en niemand merkte wat daaraan vooraf was gegaan.

RK Parochie Texel blikt terug op een geslaagd jubileumweekend. Zaterdag was er een feestavond in dorpshuis De Hof en zondag was de viering in een goed gevulde kerk. De gezamenlijke RK kerkkoren zorgden voor de zang en hoofdvoorganger Joop Stam hield een betoog, waarin hij de vele medewerkers voor en achter de schermen bedankte. Stam maakte vijftig jaar geleden als kapelaan ook al het 100-jarig bestaan van de parochie mee.

Klap op neus

De politie heeft zaterdagochtend rond 2.00 uur in de Parkstraat in Den Burg een 17-jarige jongen uit Monster aangehouden wegens mishandeling. In een café was een vechtpartij geweest en daarbij had de 17-jarige jongen volgens de politie een 16-jarige plaatsgenoot op zijn neus geslagen.