Texelaar gekozen tot voorzitter

van suikergigant Royal Cosun

Dirk de Lugt uit Eierland wordt voorzitter van Royal Cosun. Vanaf mei 2014 zwaait hij de scepter over het agro-industrieel concern dat met name bekend is van de productie van suiker.


De Lugt zit sinds 2003 in de raad van beheer van Cosun. De ledenraad heeft hem unaniem gekozen als opvolger van de huidige voorzitter Jos van Campen die statutair moet vertrekken. De verkiezing is al een jaar van tevoren zodat de nieuwe voorzitter maatregelen kan treffen voor het eigen bedrijf en zich kan inwerken in de nieuwe functie.

Volgens De Lugt is het een functie die twee a drie dagen per week in beslag neemt. Voor landbouwbedrijf Padang heeft het geen gevolgen. De Lugt runt het bedrijf samen met zijn broer Cor en sinds dit jaar zitten ook de zonen Bart en Mathijs in het bedrijf.

Sinds september 2012 is De Lugt president-commissaris van TESO en dat combineert hij met het voorzitterschap van Cosun. Bedoeling is dat De Lugt tot september 2015 president-commissaris blijft. 'Dat is een overlap van anderhalf jaar en dat is te doen.' Het zijn van voorzitter van een veerdienst en een agro-industrieel concern staat niet met elkaar op gespannen voet.

Royal Cosun is een grote onderneming met meerdere bedrijven. Bekende merken zijn de Suiker Unie in Dinteloord (daar wordt suiker uit suikerbieten gewonnen), Van Gilse (suiker en stroop) en Aviko (friet en rösti). Cosun kent ruim 9500 leden en aandeelhouders, voorziet in ruim 3400 voltijdbanen en heeft een jaaromzet van €1,9 miljard.

De raad van beheer bestuurt de coöperatie en is eindverantwoordelijk voor de ontwikkeling en invoering van beleid voor zowel de coöperatie zelf als de verschillende ondernemingen die onderdeel van Cosun zijn.