Texelse karters veroverden tijdens het NK het erepodium.
Texelse karters veroverden tijdens het NK het erepodium. Foto: Menno Koorn

Erepodium bij karting

Rick en Jordy Westerlaken en Wouter en Thomas Kuip hebben een goede prestatie geleverd bij de wedstrijden om het Nederlands kampioenschap karting, dat afgelopen weekend in Emmen werd verreden.

De wedstrijden werden verreden op kartbaan Pottendijk bij Emmen. Het kampioenschap bestond uit acht wedstrijden. De vier deelnemende Texelaars bezetten alledrie de podiumplaatsen.

Rick Westerlaken en Wouter Kuip komen uit in de VT1 (250CC) klasse, de snelste klasse van de viertaktkarting. Van te voren hadden ze al bedacht dat het wel mooi zou zijn om eens als Texelse deelnemers samen op het podium te staan en al tijdens de kwalificatieraces bleken ze in de race te zijn voor een podiumplaats.

Kuip kwalificeerde zich als eerste, Westerlaken als vierde. In de eerste manche zat het veld erg dicht bij elkaar en werd Kuip in een zeer spannende wedstrijd met onderling minimale verschillen eerste. Minder dan twee seconden daarachter ging Westerlaken als derde over de streep. In de tweede manche wisten ze hun plaats te behouden. Maar niet alleen in deze wedstrijd in Emmen presteerden deze rijders goed. Kuip werd in 2011 derde in het overallklassement, Westerlaken behaalde de derde plaats in 2012.

Jordy Westerlaken en Thomas Kuip rijden allebei in de RK1 (150CC) klasse, die zeker niet minder spannend is. Ook in deze klasse is het snelheidsverschil heel klein en tijdens de race moet de rijder ver vooruit denken en slimme lijnen kiezen. Door bijvoorbeeld op de lange rechte stukken te profiteren van de slipstream van de voorganger, kan net wat extra snelheid worden gemaakt. Bij deze juniorklasse zijn er vijf podiumplaatsen te verdienen. Kuip eindigde als vierde. Westerlaken viel ditmaal buiten de prijzen, maar behaalde in zijn vorige wedstrijd - op het circuit van Spa Francorchamps - nog als vijfde.

Ook Thijs van den Heuvel doet mee aan wedstrijden aan de overkant, hij rijdt dit jaar - zeker niet onverdienstelijk - in de tweetakt (125CC) schakelklasse van de GK4 competitie.

Al deze rijders zijn begonnen bij de kartafdeling van de MAB-club, die iedere zondagmorgen traint op de kartingbaan op Akenbuurt. De laatste wedstrijd van het seizoen wordt zondag 30 juni verreden op het terrein van de MAB aan de Hoofdweg. Daar wordt zondag 23 juni open dag gehouden, waar alle afdelingen van de club aan meedoen.