Renovatie zwembad Molenkoog op komst

Het college is plannen aan het ontwikkelen om zwembad Molenkoog in Den Burg in 2014/2015 te renoveren. Dat blijkt uit de Kadernota die de politieke partijen volgende week bespreken.

Een paar jaar geleden lagen er nog plannen op tafel om het openluchtbad aan de Slingerweg te sluiten, maar daar gingen in de gemeenteraad de handen niet voor op elkaar.

Het leidde tot een nadere bezinning op Molenkoog en dat wordt renovatie. Het college legt nog de laatste hand aan een voorstel aan de raad, maar in de Kadernota (voorloper van de begroting van de gemeente) wordt al een bedrag van €2,1 miljoen euro genoemd. Daar vloeit een jaarlast van €95.08,- uit voort.

Volgens wethouder Edo Kooiman is het de bedoeling om het zwembad buiten het zwemseizoen om te laten renoveren. Aanvankelijk werd renovatie in één adem genoemd met de plannen om eventueel een nieuw sportcomplex in Den Burg te bouwen (ter vervanging van de bestaande en verouderde sporthallen), maar dat is uit elkaar gehaald.

De aandacht wordt eerst op Molenkoog gericht en daarna op het mogelijke nieuwe sportcomplex. De provincie, toezichthouder van zwembaden, had bij de gemeente aangegeven dat renovatie van Molenkoog niet al te lang op zich moet laten wachten.

Of de renovatie gaat leiden tot een hogere toegangsprijs is vooralsnog moeilijk te zeggen. In de Kadernota staat dat voor dekking van de kosten moet worden gekeken 'naar de mogelijkheden de opbrengsten te verhogen'. Tegelijkertijd ligt er een uitspraak van de raad dat voor Molenkoog een sociale prijs moet blijven gelden. Dit jaar geldt voor bezoekers van 4 tot 65 jaar een tarief van €3,30. Mensen van 65 jaar en ouder betalen €1,80 voor een dagkaart en voor zwemlessen moet €2,60 worden betaald. De raad moet nog een besluit nemen over renovatie.

Wat de toekomst van de sporthallen betreft, stelt de PvdA aan de hand van de Kadernota voor het onderzoek naar een mogelijk nieuw sportcomplex te verbreden. Wat de sociaaldemocraten betreft, zou gekeken moeten worden naar een complex waarin niet alleen aan binnensport wordt gedaan, maar ook ruimte is voor evenementen en theater.

De PvdA haakt daarmee in op een al wat langer bestaand idee om Den Burg van een multifunctionele accommodatie te voorzien. Dat plan heeft niet de hoogste prioriteit, maar de PvdA vindt dat er toch een grote zaal moet komen. 'Die moet geschikt zijn voor grote theateropvoeringen en concerten, maar ook voor congressen. Concrete voorbeelden zijn de jaarlijkse horecabeurs en de grote dansvoorstelling van Artex.'

Daarbij moet in acht worden genomen dat de De Koninghal mogelijk verdwijnt als er een nieuwe sportaccommodatie komt. De plek van de voormalige LTS wordt als locatie genoemd. Het college kan zich vinden in de gedachtegang van de PvdA, maar is minder enthousiast om de €65.000,- die over is van de sportweek voor verbreding van het sporthalonderzoek te gebruiken. Dat geld hoort volgens het college terug te vloeien in de algemene reserves.