Voorwaardelijke boete na dreigen

Een 27-jarige inwoner van Den Burg is veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van €430,- en een proeftijd van twee jaar voor het bedreigen van een plaatsgenoot in 2011.

De Texelaar bedreigde zijn plaatsgenoot omdat deze zijn vriendin zou hebben lastiggevallen. Het zou hierbij gaan om fluiten, aandacht trekken en het roepen van opmerkingen. De Texelse werd naar eigen zeggen al jaren lastig gevallen door de man. In 2009 barstte de bom toen de vriendin van de verdachte 'Heey schatje' kreeg nageroepen. De vrouw belde haar vriend die er direct aankwam. Volgens het slachotoffer zou de man met gebalde vuisten op hem zijn afgestormd en hebben geschreeuwd 'Ik maak je dood. Ik maak je helemaal kapot!' Uit angst rende hij weg. Twee mensen die bij hem in de buurt stonden, verklaarden eveneens aan de politie dat de verdachte zeer agressief en dreigend op de man af kwam. Volgens de verdachte is het allemaal anders gegaan. 'Ik riep hooguit: "ik verbouw je smoel."

De politierechter liet de getuigenverklaringen van de twee onafhankelijke omstanders zwaarder wegen en achtte de doodsbedreiging bewezen. De straf: een voorwaardelijke geldboete van €430,-. Hierbij is meegenomen dat de Texelaar al jaren in de schuldsanering zit. De rechter oordeelde daarom mild: 'Het weegt in uw nadeel dat u in 2009 al tot een celstraf bent veroordeeld wegens bedreiging', sprak de rechter, 'maar daar staat tegenover dat inmiddels een lange tijd is verstreken, u uw leven aardig op de rit heeft en ik een geldboete voor iemand in de schuldsanering nu niet de beste oplossing vind.' Sinds het incident, nu twee jaar geleden, is de vriendin van de Texelaar nooit meer lastig gevallen door zijn plaatsgenoot.

Verdachte 'spoorloos'

De politierechter heeft maandagmiddag voor de tweede maal een diefstalzaak tegen een 26-jarige man uit Den Burg aangehouden. Op 16 april waren er problemen met de dagvaarding, deze week bleek dat de verdachte sindsdien spoorloos is voor zijn advocaat. Waarvoor de Texelaar precies moet voorkomen, is nog altijd niet helemaal duidelijk. Bekend is alleen dat de man wordt verdacht van diefstal op 5 december 2012 in Den Burg. Doordat de politierechter ruim een uur voor de zaak had uit getrokken, lijkt echter geen sprake van een standaard diefstalzaakje. De advocaat kon ook niet namens de man spreken, omdat hij al maanden geen contact meer met hem heeft gehad. Over twee maanden moet meer duidelijk zijn over de diefstalzaak. De zitting is opnieuw ingepland op 15 augustus.