Karlijn van der Burg in actie tijdens het NK sprinttriatlon (Foto: TBB NL)
Karlijn van der Burg in actie tijdens het NK sprinttriatlon (Foto: TBB NL) Foto: Remkje Mulder

TBB  vierde ondanks vrouw tekort

Het team van TBB NL is knap vierde geworden tijdens het Nederlands kampioenschap sprinttriatlon in Amsterdam. Des te knapper is de prestatie, omdat het team slechts uit drie vrouwen bestond. De wedstrijd is onderdeel van de eredivisie Triatlon.

In de eredivisie gaat het om het teamresultaat, waarbij alle individuele resultaten worden opgeteld. Het Texelse team kreeg strafpunten, omdat het met slecht drie deelneemsters aan de start verscheen. Vrijdag moest Celine Schaerer afhaken vanwege ziekte, die ze opliep na een harde val in een wedstrijd in Italië. Dit was des te meer een domper, omdat zij op dat moment op kop van de wedstrijd lag met een voorsprong van maar liefst zes minuten op haar tegenstanders. Het overgebleven trio, bestaande uit Jasmijn van der Burg, Karlijn van der Burg en Lisbeth Kristensen, moest de klus in Amsterdam dus zien te klaren. Het NK sprinttriatlon in Amsterdam voor senioren, waaran 45 ateletes deelnamen, was de tweede wedstrijd van de eredivisie Triathlon. Het eerste onderdeel, het zwemmen, begon direct goed. Jasmijn van den Burg had een ideale lijn uitgestippeld op weg naar de eerst boei en was los van het veld.

'Pas in de laatste 50 meter herkende ik Jasmijn. Niet aan haar slag maar aan haar pak. Ze glijdt normaal als een vis door het water, maar dit was rammen en glijden tegelijk. De pittige zwemtrainingen werpen hun vruchten af. Techniek first, kracht second en nu de trainingen opvoeren et voilà...! ', laat Remkje Mulder van team TBB NL weten. Karlijn van der Burg en Lisbeth Kristensen kwamen vlak bij elkaar uit het water en samen het parc fermé uitgerend. Eerstgenoemde besloot een poging te wagen om bij de kopgroep te komen. Dit lukte net niet, maar in haar solorit reed ze even hard als de kopgroep. Met dertig secondes achter de kopgroep kwam ze de tweede wisselzone in. Jasmijn van der Burg probeerde nog even weg te fietsen in de derde ronde, maar met klasbakken als Miriam Weert in de kopgroep was dat geen haalbare zaak. Wel kwam ze als eerste de wisselzone in. Het lopen had een goede start. Helaas, is de vorm er bij het lopen nog niet helemaal bij Jasmijn Van der Burg. Haar zus zette de achtervolging in en naderde op 18 seconden van Jasmijn. Kristensen, een echte diesel, was voor het eerst sinds jaren weer op de korte afstanden actief en gebruikte het zwemmen en fietsen als warming-up en kwam in de tweede loopronde pas goed op stoom. Uiteindelijk eindigde het team dus op de vierde plaats, wat leidde tot een derde plek in het algemeen klassement.

Al met al lijkt de prestatie in Amsterdam een goede generale repetitie voor komend weekend, wanneer het team wel compleet is. Zaterdag gaat de Lotto Eredivisie Triathlon verder in Stein, waar wederom een sprinttriatlon op het programma staat. Het doel is duidelijk: een podiumplek. Team TBB staat aan de start met de volgende dames: Karlijn van der Burg, Jasmijn van der Burg, Céline Schärer en Daniela Poschl. De atleten starten zaterdag vanaf 18.30 uur en krijgen een pittig parcours voorgeschoteld in Stein.