Dirk Sijmons, curator van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam,spreekt de aanwezigen in Kaap Skil toe.
Dirk Sijmons, curator van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam,spreekt de aanwezigen in Kaap Skil toe. Foto: Jeroen van Hattum

'Chefkoks' bereiden Texels ideeënmenu

Zie het als een paar chefkoks die bij jou in de keuken komen om maaltijden klaar te maken. Je kunt er altijd wat van opsteken. Met woorden van die strekking omschreef wethouder Eric Hercules maandagavond het nieuwe project Planet Texel.

Het project beleefde in Kaap Skil in Oudeschild de vuurdoop met een eerste publieksavond die door ruim tachtig mensen werd bezocht. Vertegenwoordigers van de gemeente, de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en landschapsarchitectenbureaus La 4 Sale en FARO zetten uiteen hoe het project de komende maanden tot een aantal 'vergezichten' op de toekomst van Texel moet leiden.

Die 'vergezichten' moeten in beeld brengen hoe het eiland er over twintig á dertig jaar uit zou kunnen zien. De vergezichten zijn in mei 2014 onderdeel van een grote expositie over architectuur in de Kunsthal in Rotterdam en vervolgens is alles wat de bureaus opstellen beschikbaar voor Texel, zodat beleidsmakers, bestuurders en anderen er hun voordeel mee kunnen doen.

Dirk Sijmons, curator van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, liet weten dat het oog op Texel is gevallen, omdat het aan de rand van een stedelijk gebied ligt. De bureaus maken voor de expositie in de Kunsthal (en nog enkele andere musea in Rotterdam) ook vergezichten voor de stad Rotterdam en steden in Brabant. Thema is de wijze waarop stedelijk gebied en natuurgebied met elkaar verweven zijn.

De betrokkenen hebben voor het maken van de vergezichten ideeën en wensen van Texelaars en toeristen nodig en die kunnen de komende tijd bij de organisaties onder de aandacht worden gebracht. Daarnaast baseren zij zich op bestaande plannen en visies. Pepijn Godefroy van La 4 Sale liet weten dat de landschapsarchitecten 'niet veel nieuws komen vertellen', maar onder meer koppelingen gaan maken tussen al bestaande ideeën en plannen om tot nieuwe inzichten en gedachten te komen. La 4 Sale is niet onbekend met Texel; het bureau maakte een paar jaar geleden het boekje Beeld van Texel op basis van de structuurvisie en het is bezig met het beeldkwaliteitsplan dat bij het bestemmingsplan Buitengebied hoort.

De mensen die met Planet Texel in de weer zijn, lieten weten dat ze inmiddels hebben gesproken met vertegenwoordigers van belangenorganisaties op het eiland en de gemeenteraad om eerste indrukken voor de vergezichten te krijgen. Tijdens de bijeenkomsten werd ook alvast een serie ideeën voor de vergezichten gepresenteerd. Het leidde in de zaal meteen tot de opmerkingen dat in het verleden al vaker mensen naar het eiland zijn gekomen met de mooiste ideeën voor de toekomst, maar dat daar vervolgens weinig van terecht kwam.

Ook werd opgemerkt dat Texel voor de toekomst in de eerste plaats vooral een toename van jonge gezinnnen nodig heeft, zodat er meer kinderen komen en er geen basisscholen met sluiting hoeven te worden bedreigd. Het project Planet Texel kost een paar ton. De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam legt €260.000,- op tafel en het college heeft er €100.000,- voor beschikbaar gesteld uit bestaand budget voor de ontwikkeling van allerlei plannen. Planet Texel moet onder meer tot inbreng leiden voor de actualisatie van het recreatie- en toerismebeleid, de mobiliteitsvisie en de omschrijving van de kernwaarden van Texel.