Plaatje uit de smaaktest: werken in de toekomst in het Texels landschap.
Plaatje uit de smaaktest: werken in de toekomst in het Texels landschap. Foto:

Smaaktest: oordelen over Texel

Mensen die willen meedoen aan Planet Texel kunnen terecht op de website www.smaaktesttexel.nl om hun oordeel over zaken op het eiland te geven.

De test bevat tientallen afbeeldingen van Texel vandaag de dag, maar ook van potentiƫle ontwikkelingen in de toekomst. Bijvoorbeeld werken in het landschap, avontuurlijk slapen in huisjes in de duinen of akkers vol zonnepanelen om duurzame energie op te wekken. Landschapsarchitecten FARO en La 4 Sale hopen met de smaaktest in beeld te krijgen hoe zowel toeristen als Texelaars tegen het eiland aankijken. De oordelen worden gegeven met de cijfers 1 tot en met 10. Bezoekers beantwoorden volgens de bureaus anoniem de vragen.

Mede op basis van wat er op www.smaaktesttexel.nl wordt ingevuld, stellen de bureaus een aantal ontwerpen op van de 'vergezichten' op de toekomst van Texel. Over die ontwerpen kunnen Texelaars en toeristen ook nog eens hun oordeel over geven. Het moet uiteindelijk leiden tot de vergezichten op de toekomst die in mei 2014 in de Kunsthal in Rotterdam worden geƫxposeerd en vervolgens verder voor Texel beschikbaar zijn.