Idee vergezicht: autoluw Texel

Een meer autoluw Texel, vouwwagens in de vorm van visserswoningen, campings die landschap worden zodra de tenten en caravans weg zijn en veel meer de pijlen richten op duurzaamheid.

Het waren een aantal schoten voor de boeg die landschapsarchitect Pepijn Godefroy van La 4 Sale maandagavond gaf tijdens de publiekspresentatie van Planet Texel. Godefroy liet zien hoe de komende maanden wordt gewerkt om tot de 'vergezichten' op de toekomst van Texel te komen.

Gesprekken met Texelaars leerde La 4 Sale onder meer dat het merk Texel aan veel zaken wordt gekoppeld, waardoor de vraag rijst waar Texel dan eigenlijk voor staat. Tegelijkertijd miste Godefroy een duidelijke koppeling tussen het merk Texel en duurzaamheid, terwijl de ambities om Texel zelfvoorzienend te laten zijn op gebied van energie en water juist daarop zijn gericht.

Die materie gekoppeld aan de discussies over wat wel en niet wenselijk is op gebied van duurzame energiewinning (bijvoorbeeld de windmolens) had geleid tot de gedachte om over een 'Schoon Texel' in plaats van een Duurzaam Texel te gaan spreken. Schoon Texel zou volgens de landschapsarchitect een goed merk kunnen zijn, waarmee het eiland zich op gebied van duurzaamheid kan profileren.

Een ander idee voor de vergezichten was om campings niet het uiterlijk van een camping te laten hebben, Als de locaties eruit zien als landschap, kan er ook daadwerkelijk sprake zijn van landschap zodra de verblijven weg zijn. De landschapsarchitect deed eveneens het idee aan de hand anders met het vervoer om te gaan, zodat toeristen eerder geneigd raken de auto aan de overkant te laten staan.

Wethouder Hercules toonde zich verrast dat La 4 Sale al met het ontwikkelen van vergezichten aan de slag was gegaan. Bedoeling is dat de landschapsarchitecten de komende tijd meer gegevens te horen krijgen, zodat ze de vergezichten verder vorm kunnen geven.

Arnold Langeveld gaf vanuit de zaal aan dat het wel mooi is om plannen voor vervoer te maken, maar merkte op dat in de praktijk eerst het openbaar vervoer naar De Cocksdorp wel eens mag worden verbeterd. VVV-directeur Wouter de Waal bracht in herinnering dat in het verleden vaker mensen naar het eiland zijn gekomen (bv Van der Bunt) om plannen voor de toekomst te bedenken, maar dat het vervolgens nog wel eens bleef steken in de uitvoering. In dat kader lanceerde hij het begrip 'realisatiekracht'. De Waal noemde het belangrijk iets niet alleen te bedenken, maar het daarna ook uit te voeren. Hij kreeg meteen bijval van Langeveld. 'We bedenken hier wel vanalles, maar het wordt lang niet altijd afgemaakt.'