GroenZwart

Garnalenvisserij

Garnalenvissers luiden de noodklok. Door het VIBEG-akkoord mogen ze straks niet meer vissen langs de Noordzeekustzone en gaan veelgebruikte vangstgebieden in de Waddenzee op slot. Ze voelen zich buitenspel gezet en vinden dat hun belangen ondergeschikt zijn gemaakt. Ook voelen ze zich in de steek gelaten door de gemeente, die in deze kwestie geen enkele blijk van betrokkenheid met deze bedrijfstak heeft gegeven.

Veel gehoord in deze discussie is dat de visserijorganisaties het akkoord zelf hebben ondertekend. De visserijorganisaties hebben er inderdaad mee ingestemd, maar wel om te voorkomen dat de vissers helemaal zonder vergunning komen te zitten.

Wat opvalt in de reacties van natuurorganisaties en de coƶrdinator van Wing is de afstand tot de visserij. Met een verwijzing naar het akkoord dat het zo nu eenmaal is afgesproken trekt men zich het lot van de visserij weinig aan. Wellicht symptomatisch voor de afstand tussen onderzoekers en praktijk. Het leidt tot onbegrip en ontlokt scherpe uitspraken over 'biologen', zoals de visser die deed in het interview.

De gemeente moet zich er bewust van zijn dat het verdwijnen van de garnalenvissers als beroepsgroep een nieuwe aderlating is voor de visserijsector, die in tientallen jaren aanzienlijk is geslonken. Een ontwikkeling in een economisch tij dat toch al weinig voorspoed brengt.

Dezer dagen zullen cijfers bevestigen dat de de bezoekersstroom naar het eiland in een neerwaartse trend is beland. Ook het uitgavepatroon van onze gasten staat onder druk. Het veel lagere aantal deelnemers aan het Rondje spreekt boekdelen. Alle reden om zuinig te zijn op wat we hebben. Ook de garnalenvisserij en de bedrijvigheid en werkgelegenheid er omheen. Texel heeft er geen baat bij dat de economie nog eenzijdiger wordt.

Bestemmingsplan

Vorige week stelde de raad het bestemmingsplan Buitengebied vast. Na een aanloop van ruim vier jaar werd op de valreep een reeks toezeggingen gedaan. Een aantal zal naar alle waarschijnlijkheid niet zonder gevolgen blijven. Zo maakt het toestaan van de splitsing van het woonhuis van Isola Bella, nog niet opgenomen in de officiƫle lijst van monumentale of karakteristieke boerderijen, de weg vrij voor twaalf toeristische bedden. Het zal lastig zijn om in soortgelijke gevallen nee te zeggen. Zo'n precedent gaat mogelijk ook uit van het bestemmen van vier toeristische appartementen in de stolp van Spyk en de uitbreiding van camping De Bremakker op agrarische grond. Zo biedt ook het nieuwe plan buitengebied ruimte om de grenzen van het toerisme op te rekken.