Een zeer geconcentreerde Jasper Witte op weg naar de derde plaats.
Een zeer geconcentreerde Jasper Witte op weg naar de derde plaats. Foto: Hanneke Roeper

Jong talent schittert

op karatetoernooi

Nog maar net lid van Budovereniging Shima leverden jeugdleden Julian Verbeek en jongste deelnemer Jasper Witte (5) zaterdag indrukwekkende prestaties tijdens het halfjaarlijkse karatetoernooi. Julian werd tweede en Jasper derde.

De jongste karateka's tot 12 jaar konden deelnemen aan drie verschillende onderdelen. De eerste was Mawashi-geri max waarbij vanaf het standbeen een ronde schop tegen een kussen geplaatst moet worden. Dit vergt een goede balans en het gaat om het hoogste aantal schoppen.

Er werd gestreden in twee poules, jongens en meisjes. Bij de meisjes was het een geheel Texels podium met Fedeline de Gier op de eerste plaats. Ook een prachtige prestatie leverde Lotte Schermel, die nog maar twee weken bij Shima sport. Chaima Ismail behaalde de derde prijs. Bij de jongens wist Philip Stark het hoogste aantal schoppen te plaatsen en daarbij twee Samurai leden achter zich te laten.

Nieuw op het Texelse toernooi was het onderdeel hoogste schop. Hierbij wordt een stootzak aan een lat opgehangen waarbij de karateka zo hoog mogelijk boven zijn/haar eigen lichaamslengte tegen de zak probeert te schoppen. De lat wordt steeds hoger gelegd. Vooraf wordt iedereen gemeten en op het einde blijkt dat degene die wel het hoogst gekomen is niet perse het hoogst boven de eigen lichaamslengte heeft geschopt. Dit onderdeel was voor het publiek misschien wel het meest spectaculaire onderdeel. De karateka's werden luidkeels aangemoedigd door de toeschouwers maar ook door de overige deelnemers. Er was ook een delegatie van Karateschool Samurai uit Julianadorp en St. Maartensbrug.

Voorjaarstoernooi

Donderdag hield de judoafdeling van Budovereniging Shima het voorjaarstoernooi. De deelnemers waren in poules ingedeeld op ervaring, lengte en leeftijd. Op die manier heeft iedereen een eerlijke kans en wordt er sportief gestreden. In de poules van de judoka's die nog maar een seizoen meedraaien lieten de mannen zien toch al heel veel geleerd te hebben. Mooie pogingen om uit de houdworp te komen en op die manier de tegenstander geen punt te gunnen. Op ludieke wijze probeerde Walt de Jong uit de greep van Ravi van den Berg te komen door zijn voeten erbij te gebruiken maar het lukte niet. De wat oudere judoka's lieten zien goed aan elkaar gewaagd te zijn. Ze kennen elkaar goed doordat ze samen trainen. Maar tijdens een toernooi zijn ze allemaal fanatiek en proberen ze door verrassingsaanvallen de tegenstander toch op het verkeerde been te zetten. De voorkeur heeft natuurlijk een val op de rug waardoor je een ippon verdient en de partij direct wint. De oudste judoka's, die allemaal groene, blauwe en bruine band hebben streden als vanouds met mooie worpen en technieken. Ook hier probeerden ze elkaar te verrassen en de punten naar zich toe te halen.

Hiernaast de uitslagen:

Poule1: Sven de Jong, Ravi van den Berg, Walt de Jong , Silas Dob en Roan Sybesma.

Poule 2: Menno Stolk, Douwe van Diepen, Ties Kikkert en Xander van Boven. Poule 3: Kevin Groot, Patrick Klok, Sil Tijssen en Wesley Huijsman. Poule 4: Chris Harting, Tobias Schiphorst, Dave Huijsman en Christian Groot