Reorganisatie in volle gang

Een compacte en slagvaardige organisatie. Dat is de term die regelmatig wordt gehanteerd wanneer het over de reorganisatie van de gemeente gaat.

Dat proces is momenteel in volle gang. Uitgangspunt is dat Texel een gemeente wordt die minder zelf doet en meer samenwerkt met anderen, met als doel de zelfstandigheid van het eiland in de benen te houden. Het moet ook leiden tot meer kwaliteit, efficiency en mensen die een beroep doen op de gemeente moeten centraal komen te staan.

Meest recente wapenfeit van de reorganisatie is het vervangen van alle afdelingshoofden en teamleiders door een nieuwe ambtelijke top die uit zes teammanagers bestaat (vier nieuwe van buitenaf en twee mensen die al actief waren binnen de ambtelijke organisatie).

De nieuwe teammanagers mogen zich over de volgende klus van de reorganisatie buigen en dat is het opstellen van een formatieplan. Daarin moet beschreven worden hoe elk team het beste kan worden ingedeeld en welke taken de teams zouden moeten uitvoeren. Dat plan moet in de loop van dit jaar aan het college worden voorgelegd, zodat het bestuurlijk kan worden vastgesteld.

Op basis van het formatieplan wordt bepaald welke taken de gemeente blijft uitvoeren en wie dat doet. Uit het plan moet ook naar voren komen welke taken vervallen en voor wie dat gevolgen heeft, waardoor naar ander werk moet worden uitgekeken. Gesproken wordt over een vermindering van de jaarlijkse loonsom met twee miljoen euro binnen nu en 2020, dus dat betekent een afname van het aantal medewerkers. Het college sprak een paar jaar geleden al over een vermindering van naar verwachting 25 procent, met de kanttekening dat dat percentage geen doel op zich is.

Het proces om afscheid te nemen van werknemers is inmiddels gaande bij de voormalige afdelingshoofden en teamleiders. Negen van hen staan sinds dit jaar te boek als 'boventallig' en worden door de gemeente begeleid om ander werk te vinden. Dat traject kan maximaal twee jaar duren en zolang iemand binnen die tijd geen ander werk heeft, wordt hij niet zomaar op straat gezet. Er is maximaal €8000,- per werknemer beschikbaar voor begeleiding dan wel scholing om wat anders te vinden. Dat gebeurt op basis van de CAO en een sociaal statuut waar het college de afgelopen tijd druk mee bezig is geweest.

De raad heeft in 2012 een bestemmingsreserve van vijf ton voor de operatie beschikbaar gesteld, waarvan nu nog €295.000,- beschikbaar. Het college heeft de raad gevraagd nu €347.000,- extra beschikbaar te stellen en naar verwachting is in 2014 zes ton nodig om het gehele reorganisatie te voltooien.