PvdA onder vuur na vragen aan college

De PvdA heeft de wind van voren gekregen van de andere politieke partijen. Vragen van de sociaaldemocraten over de regie van het college vielen bij hen niet in goede aarde.

De PvdA stelde in een brief dat het 'erop lijkt dat het college onvoldoende regie heeft op de ambtelijke organisatie en de ontwikkeling daarvan.' Het beeld kwam volgens de PvdA naar voren uit 'signalen' van andere partijen. De sociaaldemocraten wilden van het college weten of het beeld kon worden ontkracht en de geuite zorg kon worden weggenomen. De vraag werd gebaseerd op de wijze waarop de bestemmingsplannen tot stand zijn gekomen en het feit dat het college extra geld vraagt voor de reorganisatie van het ambtelijk apparaat.

Voor de andere politieke partijen was het antwoord donderdagavond tijdens een commissievergadering helder: ze spraken hun vertrouwen uit in de wijze waarop het college bezig is het ambtelijk apparaat om te vormen tot een compacte en slagvaardige organisatie. Dat daar kosten voor moeten worden gemaakt, is volgens hen van te voren duidelijk aangekondigd door het college.

Burgemeester en wethouders hebben de raad gevraagd om nu €347.000,- extra beschikbaar te stellen en uit een financiële vooruitblik naar 2014 blijkt dat dan naar verwachting zes ton voor de verandering van de ambtelijke organisatie nodig zal zijn. Volgens Nils Lely was dat bij de PvdA overgekomen als een 'duveltje uit een doosje'.

'Hoe kom je erbij', reageerde Joop Groeskamp (Texels Belang) ogenblikkelijk. Hij wees de PvdA erop dat er diverse sessies zijn belegd waarin de fractievoorzitters zijn bijgepraat over de reorganisatie. 'Daarbij is gezegd dat we rekening moeten houden met extra kosten, alleen de hoogte wisten we nog niet.' Marjan de Groot (VVD) stelde eveneens dat de politiek maandelijks wordt bijgepraat en vond de kosten die eraan komen nog wel meevallen gezien de operatie die wordt uitgevoerd.

Ben Zegeren (CDA) vroeg zich af waar de achterdocht van de PvdA vandaan kwam. 'De PvdA heeft toch ook een fractievoorzitter en een wethouder in het college? Er moeten toch voldoende lijnen zijn om te horen hoe de zaken zitten. Dit komt op mij over als het zoeken van aandacht.'

Annie Hin (Texel 2010) vroeg Lely op de man af of de PvdA nog wel vertrouwen in het college heeft. Lely ging daar niet op in, maar stelde eerst antwoorden op de vragen te willen hebben. Het college had donderdagochtend een uitgebreid antwoord gestuurd, maar Lely was er als gevolg van andere werkzaamheden nog niet aan toegekomen om die secuur door te nemen.

Hin vroeg Lely later nog eens naar het vertrouwen in het college, maar daar ging Lely niet op in. Vanuit de andere partijen werd het vertrouwen uitgesproken. 'Wij hebben op dit punt veel vertrouwen in het college', aldus De Groot. 'We moeten door op de ingeslagen weg en daar heeft de VVD geld voor over.' Zegeren gaf de PvdA het advies eraan te wennen dat er nog wel eens vaker 'een duveltje uit een doosje' tevoorschijn kan komen.