Ger de Jong (links) en Ko Vinke van de dorpcommissie bevestigen een leitje op de muur van de slijterij.
Ger de Jong (links) en Ko Vinke van de dorpcommissie bevestigen een leitje op de muur van de slijterij. Foto: Gerard Timmerman

Leitjesroute historisch Oosterend

Hoefsmid Arien van Dijk verdiende er in 1754 al zijn brood. Nadien vestigden zich er een koperslagerij, een kleermaker, een kolenhandelaar en een petroleumventer. In 1968 opende Ger de Jong er een slijterij met wijnkelder, die sinds 1999 in handen is van Alfons en Krista Hurkmans.

De geschiedenis van Kerkstraat 11 is sinds donderdag te lezen op een schildje op de muur. Het is onderdeel van de Leitjesroute, een wandelronde langs allerlei panden in Oosterend met een geschiedenis, die is opgetekend door Jan Brouwer in zijn boek over de bedrijvigheid in zijn dorp. Zoals het pand van de huidige slijterij een opmerkelijke voorgeschiedenis heeft, zo is dat ook met andere gebouwen het geval. De leitjesroute geeft een mooi inkijkje in de geschiedenis van Oosterend, vertelde Ko Vinke van de dorpscommissie, die het initiatief nam. Het idee voor de leitjes werd in een ver verleden geleverd door Ger de Jong, die ze na de renovatie van het dak van de kerk een tweede leven gaf door er spreuken op te schilderen. De route begint bij de slagerij van Rob en Meta Maas en eindigt bij de slijterij. Voor de bekostiging van de route deed het Texelfonds een flinke duit in het zakje.