Winnaars Peter Vink (links) en Jeroen van Leeuwen uitgelaten voor de camera.
Winnaars Peter Vink (links) en Jeroen van Leeuwen uitgelaten voor de camera. Foto: Gerard Timmerman

'Ronde was wel pittig, maar het was zeker geen overleven'

Catamaranzeilers Jeroen van Leeuwen en Peter Vink bereikten zondag als eerste de finish van de Ronde om Texel. Ruim 2 uur en 35 minuten na de start om 12.00 uur kwamen ze over de streep. Daarmee zit deze Ronde qua snelheid in de Top 5. Overall-winnaars werden Oscar Zeekant en Karel Begemann (Texel Rating kleiner dan 105) en Christopher Hancock en Alex Young (Texel Rating groter dan 105).

Nadat harde wind zaterdag roet in het eten gooide, verschenen zondag 194 van de 288 catamarans die zich hadden ingeschreven aan de start. Wethouder Hennie Huisman van Sport gaf 's morgen om half tien het verlossende woord. 'De Ronde gaat zeker door', zei ze nadat de organisatie in overleg met de burgemeester hiertoe had besloten. 'Er staat een serieuze pot wind', adviseerde race-manager Jeroen Romkema de deelnemers goed na te denken alvorens ze de zee op gaan.Circa 140 boten bereikten de finish.

Windkracht zes en een flinke branding en golfslag hielden veel zeilers aan de kant. Een klein deel was zaterdag al vertrokken. Menigeen stond zondagmorgen in tweestrijd, onder andere Dirk Pool en Anna van der Duim, die het bij de start nog te riskant vonden. Toen de wind rond de start iets afzwakte zagen ze geen mogelijkheid om tegen wind tijdig de startlijn te bereiken. Meevaren voor spek en bonen zag dit ambitieuze tweetal niet zitten. Jacco Dros en Wouter de Waal besloten na lang wikken en wegen wél het water op te gaan. Ze vertrokken een kwartier na de start. De Texelaars eindigden als 73ste in het overall klassement, Martin Maat als 35ste en Eduard Zanen en Willem Houwing als nummer 56. Olympisch surfkampioen Dorian van Rijsselberghe voer met Gunnar Larsen. Bij het passeren van de overvolle dijk van Oudeschild gunde de Texelaar zich tijd om naar het publiek te zwaaien. Ze kwamen als tiende over de lijn en stapten beiden met een brede glimlach van het water. Overall werden ze vierde. Larsen: 'We hebben volgens plan gevaren, we zijn rustig gestart, en hebben na de vuurtoren veel boten ingehaald.'

De weervoorspelling van meteoconsult door Margot Ribberink, weervrouw RTL 4, dat de wind in de loop van de dag langzaam zou afnemen, kwam uit. Het overgrote deel van de boten bleef overeind, een enkeling sloeg om. De start oogde wat chaotisch, ook doordat aan de wal de indruk bestond dat een deel van de catamarans bij het rooksein niet achter de startlijn lag.

De race verliep snel. Op het traject vanaf de vuurtoren naar de VC-boei gingen de catamarans vol in het zeil en met wind mee werden volgens de speaker snelheden van tussen de 55 en 60 bereikt. Het veld rekte zich snel uit. Van Leeuwen en Vink gingen vanaf de vuurtoren op kop en stonden hun eerste positie niet meer af. Op hun fonkelnieuwe en ultralichte Nacra Carbon F20 met een gigantisch zeiloppervlak kwamen ze mede dankzij het speciaal geprepareerde roer bijna los van het water en bereikten topsnelheden. Peter Vink: 'De Ronde was in één woord: super! Het was wel pittig, maar het was geen overleven. Het was gewoon echt zeilen.' Vink en Van Leeuwen kenden onderweg geen problemen. Vink: 'Net voor de vuurtoren hebben we Mischa (red. Mischa Heemskerk) ingehaald, die had een hele mooie start en daarna hebben we de kop niet meer afgegeven.' In hun kielzog de winnaar van vorig jaar Xander Pols en Stefan Dubbeldam, die ondanks verwoede pogingen er niet in slaagden de kop over te nemen. In derde positie gingen John de Vries en Pauli Diederik over de lijn. Heemskerk kon zondag bij winst zijn vierde titel pakken, maar slaagde daar niet in. 'Het was een mooie zware pot. Zeker het eerste reach rak onder spinnaker was lastig.' Ook op het wad liep het voor Heemskerk en Tentij niet zoals gewenst.

Veel toeschouwers volgden de start vanaf de kant. Dit jaar niet het beeld van een zee vol met zeiltjes voor de startlijn, het oogde veel minder massaal. Ook op ander traditionale uitkijkpunten, bij de vuurtoren en de haven van de Oudeschild, ontbrak het beeld van een horizon vol catamarans. Wel was er veel publiek op de been, die door twintig vrijwilligers van Radio Texel ter plekke op de hoogte werden gehouden.

Gerard Timmerman

Spektaculaire beelden van de start, toen er een flinke branding stond.
Dorian van Rijsselberghe en Gunnar Larsen kijken naar de vlaggen.
Een enkele catamaran sloeg om in de branding.
Veel toeschouwers volgden de start vanaf de waterkant.
Veld catamarans ter hoogte van paal 33.
Vrijwilligers van de Ronde in de Regatta-office.
Deelnemers Gerben  Eggink en Oscar Nijman uit Wassenaar prepareren hun boot.
Vlieland als decor voor de Ronde van Texel.
Veel publiek op de dijk bij Oudeschild.
Kort na de start begon het wegslepen van de catamarans die niet waren gestart.
Gunnar Larsen en Dorian van Rijsselberghe ter hoogte van Oudeschild.
Spectaculaire beelden van de start, toen er een flinke branding stond.