Jordy Vinke, winnaar van de Ronde van Oosterend in 2012, wordt gekust door de Rondemissen.
Jordy Vinke, winnaar van de Ronde van Oosterend in 2012, wordt gekust door de Rondemissen. Foto: Gerard Timmerman

Wie krijgt kus van Rondemissen?

Welke wielrenner ontvangt de kussen van Rondemissen Anne en Lisa Zegers? De Ronde van Oosterend die zaterdag 22 juni wordt verreden belooft een hevige strijd te worden. Zeker is dat de concurrentie er alles aan zal doen om titelverdediger Jordy Vinke te snel af te zijn.

Het jonge wielertalent Luuk van der Meer gooide de knuppel in het hoenderhok door via Twitter te laten weten dat hij na lagere treden nu gaat voor het hoogste podium. Kanshebber is ook Richard Doggen, de Texelaar die tijdens de Texel Etappe in de Tour de Lasalle brutaal de kop koos en als hoogste Texelaar eindigde. Vinke kan ook geduchte concurrentie ondervinden van Thomas Boom en Ruben van Vliet, van wie de laatste zijn visitekaartje afgaf in de Tour de Lasalle.

Van Vinke is bekend dat hij razendsnel is en vooral in de bochten zoals het 'Kappersbochie' meters pakt. Wellicht reden voor zijn opponenten in de aanloop naar de Ronde van Oosterend in de smalle straatjes van het vissersdorp wat extra trainingsrondjes te maken. Van de partij is ook Wouter Purmer, de renner die vorig jaar als eerste over de streep ging bij de ronde van de recreanten en daarmee automatisch promoveert naar de wedstrijdrijders. Bij de recreanten zal de strijd niet minder zijn. Zo is Rien Brouwer fanatiek aan het trainen. Onder supervisie van wedstrijdleider Leen van Elk wordt tijdens beide ritten 45 minuten gekoerst, met na de gongslag nog vijf ronden. Wie er aan het 'elastiek' hangt, aan het 'linkeballen' is of in de 'sjasse patat' belandt, zal worden geduid door spreekstalmeester Arnold 'Kets' Kaercher en Edgar Klippel, die het commentaar verzorgen.

Andere traditie in de Ronde van Oosterend is de Tourkaravaan, die om 15.30 uur van start gaat. Wie daarin precies rondrijden, maar in de bonte stoet onder meer Henk-Jan Klok in zijn nieuwste pronkstuk, een nieuwe-oude Mercedes die hij onlangs op de kop tikte. Klokslag 16.00 uur gaat de jeugdronde van start. Er wordt gereden in de klassen 8 en 9 jaar, 10 en 11 en 12 en 13 jaar. Inschrijven, in de keet bij de finish, is nog mogelijk tot een redelijk tijdstip voor de start. Nieuw is dat de renners zich daar kunnen omkleden en na afloop onder de douche kunnen. Het eindfeest is in Het Cafeetje, met gebakken slippies van de TX29, bereid door Richard Daalder.