Het college houdt geen rekening meer met de komst van nieuwe woningen in het park.
Het college houdt geen rekening meer met de komst van nieuwe woningen in het park. Foto: Jeroen van Hattum

Verlies op Groeneplaats verwacht

De gemeente houdt rekening met een verlies van ruim anderhalf miljoen euro op de grondexploitatie van de Groeneplaats in Den Burg. Dat is een half miljoen meer dan eerder ingeschat.

Het college liet de grondexploitatie opnieuw berekenen, nadat begin dit jaar een stedebouwkundige schets voor nieuwbouw in het centrum van Den Burg was gepresenteerd. Die schets is de basis voor een nieuw bestemmingsplan voor de Groeneplaats.

De herberekening leerde het college dat rekening moet worden gehouden met lagere grondprijzen als gevolg van de economische recessie en het feit dat het volume van de nieuwbouw kleiner wordt. Daarnaast worden de beoogde nieuwe woningen aan de Burgwal niet langer in de grondexploitatie meegenomen en dat betekent ook minder opbrengsten.

De bouw van die woningen was ooit bedoeld om de plannen aan de Groeneplaats kostendekkend te maken, maar de plannen werden na bezwaren al ver naar achteren geschoven. Nu laat het college de verwachte opbrengst maar helemaal buiten beschouwing, omdat het risico van vertraging als groot wordt ingeschat.

De gemeente is verplicht een zogeheten voorziening te treffen als een verliespost wordt verwacht en daarom is de raad gevraagd €508.000,- opzij te zetten om de grondexploitatie van de Groeneplaats sluitend te houden. Het geld moet worden gedekt met behulp van een overschot uit de jaarrekening van 2012. Voor het verwachte verlies van €1,1 miljoen werd eerder al een voorziening getroffen.

Tijdens de commissievergadering waarin de Groeneplaats werd besproken, wilden alle politieke partijen van wethouder Eric Hercules weten wat er waar is van een verhaal dat er al kavels zijn uitgegeven. Volgens Hercules worden momenteel intentieverklaringen getekend tussen de gemeente en mensen die serieus geïnteresseerd zijn in een kavel, maar is er nog geen sprake van uitgifte. Dat kan pas als het nieuwe bestemmingsplan plus bijbehorend beeldkwaliteitsplan zijn vastgesteld. 'Zonder dat zijn die kavels ook nog niets waard.' Er worden ongeveer zes intentieverklaringen getekend. De raad moet nog een besluit nemen over de herziene grondexploitatie.