Vorig jaar trad het Texels Vrouwenkoor voor het eerst op in de kerk van Den Hoorn.
Vorig jaar trad het Texels Vrouwenkoor voor het eerst op in de kerk van Den Hoorn. Foto: archief Texelse Courant

Texels Vrouwenkoor

In de kerk van Den Hoorn vindt vrijdag 21 juni het jaarlijks concert van het Texels Vrouwenkoor plaats. Medewerking wordt verleend door pianiste Annemiek Jasper en violisten Jussi en Fransien Paananen.

Het is de tweede keer dat het jaarlijks concert van het Vrouwenkoor in Den Hoorn plaatsvindt. Eeder werd gebruik gemaakt van De Burght in Den Burg, maar deze ruimte werd de laatste jaren als te groot ervaren. 'In Den Hoorn is het warmer en intiemer en sta je als koor ook meer in contact met het publiek', is de mening van Marjan Waverijn, die na vele jaren de taak van woordvoerder heeft overgenomen van Ina Platte. Het koor, steeds onder leiding van dirigent Arie Groen, brengt een wisselend programma, waarbij het accent voor de pauze op het wat klassiekere werk ligt, terwijl na de pauze wat lichter repertoire wordt gebracht. Als steeds wordt het koor begeleid door pianiste Annemiek Jasper uit De Koog, terwijl de instrumentale intermezzi dit jaar verzorgd worden door vader en dochter Jussi en Fransien Paananen. Zij brengen zowel solo als in duet werken van Mozart, Gliere, Glinka en Kodály.

Gevraagd naar hoogtepunten in het programma, noemt Waverijn na enig aarzelen Egyetëm Bëgyetëm van Zoltan Kodály. 'Eigenlijk een eenvoudig telversje, een kinderliedje, maar het is veel lastiger dan het lijkt. En niet alleen omdat het in het Hongaars is.'

Het concert in de kerk van Den Hoorn begint vrijdag om 20.00 uur. De toegang bedraagt €8,-. Op het programma staan werken van Mozart en Schubert, maar ook van Kodály, Woods en Sondheim. Het koor, dat elke week repeteert, roept vooral mogelijke nieuwe leden op om eens te komen luisteren. 'We hebben op dit moment zo'n veertig leden', vertelt Waverijn, 'maar je ziet bij ons toch ook de vergrijzing toeslaan. Het aantal leden van 65 jaar en ouder is groter dan we zouden willen.'

Nieuwe Maten

in kerk Den Hoorn

Nieuwe Maten, een blazersensemble uit de Zaanstreek, verzorgt zondag 23 juni een concert in het kerkje van Den Hoorn.

Nieuwe Maten, bestaande uit een dubbel blaaskwintet, werkt projectmatig,. In twee perioden van circa acht repetities wordt naar een concert toegewerkt. De repetities vinden plaats in Wormerveer, de groep speelt nu voor de vierde keer in Den Hoorn. De bezetting wordt daarbij aangepast aan de te spelen muziek. De muzikale leiding is in handen van Herman Draaisma, sinds 1992 als (bas)klarinettist in vaste dienst bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in Amsterdam. Naast dirigent van Nieuwe Maten is hij verder dirigent van o.a. strijkorkest Zoroaster in Utrecht en strijkorkest Arcato in Zutphen. Op het programma staan 'Variations on a theme by Joseph Haydn' van Johannes Brahms (opus 56a) en 'Serenade' van Antonin Dvorak (opus 22). Het concert begint om 15.00 uur, de toegang is gratis. Na afloop wordt een inzameling gehouden.