'Uitzicht' op de beoogde zanddijk langs de PH-polder.
'Uitzicht' op de beoogde zanddijk langs de PH-polder. Foto: Jeroen van Hattum

Prins Hendrikzanddijk

Ook ondergetekende behoorde tot de genodigden tot het bijwonen van de ondertekening van de realisatieovereenkomst Prins Hendrikzanddijk d.d. 30 mei jl., locatie NIOZ-gebouw.

Na verwelkoming met koffie/thee en gebak werden de aanwezigen verzocht plaats te nemen in de theaterzaal. Na enige tijd begon ik mij af te vragen of ik nu bij "de ondertekening realisatie Prins Hendrikzanddijk" zat, dan wel een toneelstuk van Comedia de la Nioz. Het leek wel een absurdistisch sprookje, wel boeiend overigens, alles was uit de kast gehaald. Diverse gastspelers, waaronder zelfs onze eigen burgemeester. Het publiek mocht meedoen en de kinderen van de Drijverschool mochten vragen stellen aan de acteurs. Prachtig ook om te zien hoe er een straalverbinding gelegd was met een acteur op afstand, Kees van Es, die tot zijn middel in het stijgende water op het wad stond. Hij beantwoordde middels een digitale verbinding de vragen. Hij gaf aan als hoeder van de wadbodem heel blij te zijn met de aanleg van een zanddijk. Dat daarvoor 4 miljoen kuub zand van de Noordzeebodem nodig is, daar dus de flora en fauna de nodige schade toebrengt, schijnt hem niet te deren, per slot van rekening is hij daar geen beschermheer van. Nadat de kinderen door hun vragen heen waren, naakte de pauze, echter niet nadat er een luid applaus was opgerezen voor de initiator van het toneelstuk, Ridder Hof. Helaas in de pauze geen verloting, wel een busreis naar de locatie waar de duinendijk zal verrijzen, het leek Oerol wel. Echter ik heb de busreis maar aan mij voorbij laten gaan, ik had last van brandend maagzuur.

Alle gekheid op een stokje, het is toch te gek voor woorden, deze klucht! Het gaat om ons aller veiligheid. Die superstorm komt niet over 4000 jaar maar eens in de 4000 jaar. Dat kan ook morgen zijn! Het is toch van de zotte om een schijn-veiligheid te creƫren middels een zanddijk, nota ben een uiterst instabiel product. Denk maar eens aan verstuiving of ga maar eens na een flink tij water met een stevige zuidwester wind aan het strand kijken. Dan kun je zien wat water met zand doet: wegspoelen! Aan de westkust is er in ieder geval nog aanvoer van zand middels de overheersende west-zuid-westen wind die aan de Prins Hendrikdijk dus negatief zal werken! Op die manier zadelen wij ons en de generaties na ons op met een fikse last, ook financieel! Met al dit geneuzel hebben wij al enige jaren verspeeld en vele jaren zullen er nog volgens, helaas.

Ik zou zeggen "geen gezeik, omhoog die dijk " met gebruikmaking van de beproefde materialen. Eventueel zeewaarts, dat mag best, want in de optie van een zanddijk mag het toch ook?

een bezorgde Texelaar,

Frits Bonne,

De Koog.