Schuttevaerrace in Oudeschild

Een bonte parade zeilschepen, wielrenners en hardlopers doet dit jaar de haven van Oudeschild aan tijdens de Schuttevaerrace die dit weekend wordt gehouden. Op Texel stappen wielrenners van boord om zo snel mogelijk een tijdrit van zestig kilometer over het eiland te rijden.

Zeilers, hardlopers en wierenners meten gedurende meerdere dagen hun krachten tijdens deze race. Er doen 37 zeilschepen mee. De start is vanmorgen om 9. 00 uur in Zuiderzeestad Stavoren, waar zondag ook de finish is. Hierna wordt een non-stop traject afgelegd via Kornwerderzand, Texel, Vlieland, Harlingen en Terschelling.

De Schuttevaerrace, die wordt gevaren sinds 1983, staat bekend als dé krachtmeting voor zeilers, hardlopers en fietsers. De 31ste editie start in Stavoren. Hier rennen alle deelnemers vanaf Skips Maritiem naar de zeilljachten in de Oude Haven. De zeiljachten varen vervolgens over het IJsselmeer zo snel mogelijk naar Kornwerderzand. Vanaf Kornwerderzand gaat men de Waddenzee op en wordt koers gezet naar Texel. Op Texel stappen de wielrenners van boord om een tijdrit van 60 kilometer te fietsen. Zodra de fietsers weer terug zijn, gaan de trossen los om naar Vlieland te zeilen.

Afhankelijk van de klasse wordt er via de Boontjes of via de Paardenhoek gezeild. Op Vlieland gaan de hardlopers aan wal op om zo snel mogelijk een afstand van 18 kilometer af te leggen. Vervolgens wordt er naar Harlingen gezeild voor de tweede tijdrit over een afstand van 69 kilometer. Vanaf Harlingen wordt koers gezet naar Terschelling. Op Terschelling vindt het tweede looptraject plaats over een afstand van 12 kilometer. Vanaf Terschelling varen de zeiljachten via Kornwerderzand terug naar Stavoren om aan te leggen in de Marina Buitenhaven en vervolgens nog een paar honderd meter naar de finish bij strandpaviljoen 'De Potvis' te rennen.

Voor zover bekend doen er geen Texelse schepen mee aan de race. In samenwerking met Geosports is het mogelijk om de Schuttevaerrace live te volgen via Track & Trace.

Willem Plet, redacteur van het blad 'Zeilen' deed vorig jaar mee. Hij begon zijn verslag als volgt: 'Afgelopen week zeilde ik mee in de Schuttevaerrace. Voor die gelegenheid liet ik het bier een kleine maand staan en trainde nog vaker dan ik normaal al deed. Dit kwam neer op één keer in de twee dagen en de laatste week voor de start vrijwel elke dag. Het is ook niet zomaar iets, die Schuttevaerrace. Naast al dat verplichte zeilgepriegel tussen de laterale betonning op het vaarwater tussen Friesland en de Waddeneilanden, moest er ook nog de sport bedreven worden. Respectievelijk werd er liefst 130 en 30 kilometer gefietst en hardgelopen.'