Fotograaf Pieter de Vries exposeert in Tusse de Banke.
Fotograaf Pieter de Vries exposeert in Tusse de Banke. Foto: Gerard Timmerman

Verhalen brengen foto's tot leven

Een fotograaf die vissers op een andere manier naar hun werkgebied liet kijken en complimenten van biologen kreeg dat hij de natuurwaarden in het Waddengebied op zo'n bijzondere manier wist vast te leggen. De Wadfoto's van Pieter de Vries zijn tot en met 25 januari te zien in Tusse de Banke.

Omringd door de foto's van De Vries ga je anders naar je eigen omgeving te kijken. Je ziet niet de geulen met hun vertakkingen en prielen, de groene flap, slikken, water en zandbanken, maar een soort boom. Geen foto, maar een abstract ogend schilderij waarbij de verf er met de penseel ruw op is geprikt. Maar het is gewoon de Ballastplaat ten noorden van De Cocksdorp, zoals die er al zo lang bij ligt. Groot formaat foto's tonen soortgelijke impressies Simonszand bij Groningen en de Bosplaat bij Terschelling. Met paars, groen, bruin en allerlei andere kleuren. Verderop een foto van een wrak dat in een vliegende storm begin jaren zestig vastliep op een zandplaat ten oosten van Wilhelmshaven. De opvarenden wisten te overleven door aan boord te blijven, doceert de fotograaf over de historie. Grote platen van vuurtorens, fel rood, schitterend tegen het zonlicht, omringd door donkere Wadplaten. Dan weer zo'n anekdote over een vuurtoren die voor meer dan een miljoen euro is verplaatst. 'Het mocht wat kosten.' Hier spreekt de vliegende fotograaf die zich verdiept heeft in zijn onderwerp. Want wat hij van boven zag, wilde hij ook van dichtbij bekijken. Hij was getuige van de traditionele paardenrace over het Wad. 'De Pferden-Rennen van Duhnen, dat ligt bij Cuxhaven.' De Vries zag hoe de race werd onderbroken om overstekende koetsen over te laten. 'Bijzonder om dat te zien, tegen de achtergrond van een groot containerschip op weg naar Hamburg.' Want het Wad is ook tegenstellingen. 'De 24-uurseconomie van de grote havensteden tegenover de vissers die leven met de regelmaat van het tij. Twee keer per dag met vloed uitvaren.'

De fotograaf als verhalenverteller. Hij raakt over het Wad niet uitgepraat. Zijn avondvullende lezingen zijn te bezoeken tijdens Klifhanger. De tentoonstelling, door Arjan Trap verfraaid met maritieme voorwerpen, is dagelijks open van 10.30 tot 17.00, behalve op zondag.