Onderzoek fusie Krim en TexelCampings

Exploitatiemaatschappij De Krim en Stichting TexelCampings onderzoeken of zij kunnen fuseren. De toeristische bedrijven hebben 1 januari 2014 op het oog om samen te gaan.

De Krim en TexelCampings hebben een intentieverklaring getekend en bekijken de komende maanden wat de verdere mogelijkheden zijn. Ook wordt ter voorbereiding op een fusie een boekenonderzoek gedaan.

Het initiatief tot fusie komt bij De Krim vandaan. Directeuren Iwan Groothuis en Harry Mathijsen gingen een tijdje geleden met elkaar om tafel. Meespelend is dat Mathijsen in 2014 met pensioen gaat, waardoor TexelCampings zich moest buigen over opvolging.

Als de twee bedrijven samengaan, ontstaat er een toeristische organisatie met 13.000 tot 14.000 slaapplaatsen verspreid over negen locaties op Texel. Volgens De Krim en TexelCampings moet het een organisatie worden die qua schaalgrootte is opgewassen tegen de toekomst en kan inspelen op ontwikkelingen in de 'gastvrijheidseconomie'..

Een grote organisatie kan zich volgens Groothuis beter toeleggen op bijvoorbeeld marketing en sales. 'Je ziet dat steeds meer boekingen en handelingen via internet verlopen en daar moet je goede mensen en goede systemen voor hebben. We hebben geen groot hoofdkantoor dat dat voor ons regelt, dat moeten we hier zelf doen. Dat betekent dat je moet investeren in zowel de kwaliteit van je interne organisatie als je medewerkers.'

Bedoeling is dat de fusie ook leidt tot een samengaan van de exploitaties. De Krim en TexelCampings verwachten op die manier onder meer scherper te kunnen inkopen. Volgens Groothuis is het tegelijkertijd wel de bedoeling rekening te houden met plaatselijke situaties waarbij Texelse bedrijven samenwerken met de accommodaties van De Krim of TexelCampings.

Groothuis weerlegt de kritiek dat er voor Texelse begrippen een wel erg groot bedrijf in wording is. Volgens hem draagt het bij tot behoud van werkgelegenheid. 'Je hoort soms dat De Krim al te groot is, maar door onze grootte kunnen we wel blijven investeren. Zeker in de huidige economische situatie is het buitengewoon belangrijk dat er sterke partijen op het eiland zijn die de aanjager zijn van initiatieven die leiden tot kwaliteitsverbetering en nieuwe ontwikkelingen.'

De fusie moet ook minder kwetsbaar maken. De campings van TexelCampings zijn afhankelijk van het weer. De afgelopen zomers waren niet denderend en dat leidde tot minder gasten. De vraag is wat voor plannen De Krim in de toekomst heeft met Kogerstrand. Mathijsen heeft al vaker gepleit voor vaste verblijven, zodat Kogerstrand (en in het verlengde De Koog) minder afhankelijk zijn van het weer.

Groothuis spreekt zich over dat onderwerp niet expliciet uit. Volgens hem wordt de komende tijd een analyse gemaakt van de mogelijkheden op de verschillende locaties.. Exploitatiemaatschappij De Krim exploiteert Vakantiepark De Krim, 't Hoogelandt, Residentie Californië, Molenbos en de golfbaan. TexelCampings heeft Kogerstrand, Loodsmansduin, De Shelter en Om de Noord.