Hooiberghutten

De politieke partijen stellen zich terughoudend op bij een plan voor hooiberghutten op Texel.

Dat bleek maandagavond bij de commissievergadering over het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied. De familie Smit van mini-camping Zevenbergen in Eierland heeft plannen voor hooiberghutten en deed eerder een verzoek aan de raad om die toe te staan.

Joop Groeskamp (Texels Belang) zei maandagavond dat de essentie van het kamperen bij de boer niet uit het oog moet worden verloren. Hij noemde een hooiberghut in feite een kleine recreatieve opstal en dat past volgens hem niet in de regeling voor kamperen bij de boer.

Nils Lely (PvdA) zag in de komst van hooiberghutten een opmaat naar verstening in het buitengebied en dat zag hij niet zitten. Hij benadrukte dat het bijzondere van kamperen bij de boer is dat je er nog gewoon kampeert.

Annie Hin (Texel 2010) sprak van een sympathiek plan, maar vroeg zich af wat het verschil is tussen hooiberghutten en trekkershutten. Wethouder Edo Kooiman zei daarin geen onderscheid te maken en vond een hooiberghut ook niet passen bij kamperen bij de boer. De familie Smit noemde het eerder tijdens de inspraak een goed concept dat zich elders al heeft bewezen.