'Beddenroof op perceel Pontweg'

'Beddenroof'. Zo betitelt Gerbrand Poster (Texel 2010) het voornemen van het college om in het nieuwe plan Buitengebied 65 slaapplaatsen weg te halen bij Kees Schumaker aan de Pontweg.

De slaapplaatsen zijn de afgelopen veertig jaar niet benut, waardoor het college ze niet meer heeft opgenomen in het nieuwe plan. Er is een woonbestemming aan het perceel toegekend.

Poster legde maandagavond tijdens de commissievergadering een amendement op tafel voor een overgangsregeling, zodat Schumaker tien jaar de tijd krijgt alsnog een recreatieve bestemming te realiseren. 'De man is bezig, maar hij bouwt in zijn eentje.'

Nils Lely (PvdA) en Joop Groeskamp (Texels Belang) konden zich vinden in de opstelling van het college. Volgens Lely is het wel zinvol in het algemeen wat te doen met de vraag hoe om te gaan met 'slapende bedden'. Jur Schuiringa (VVD) zag graag een inventarisatie. Hij had er moeite mee dat een bestaand recht wordt afgenomen.

Bij Groeskamp stuitte het tegen de borst dat het college vooraf geen overleg heeft gevoerd met Schumaker. 'Dat hoeft niet volgens de wet, maar het had wel even gemeld moeten worden.' Cees Hoogerheide wilde meer van Poster horen over de opmerking dat Schumaker bezig is iets te doen met de 65 bedden.

Wethouder Edo Kooiman liet weten dat op meerdere recreatieparken onbenutte slaapplaatsen rusten. Het perceel aan de Pontweg is volgens de wethouder wat anders en ook de enige plek waar een toeristische ontwikkeling nu niet meer gewenst is. Poster legde zich niet neer bij het antwoord van de wethouder van zijn eigen partij en kondigde aan woensdag terug te komen op het onderwerp.

Poster verweet Kooiman dat hij niet moet verwoorden wat ambtenaren zeggen, maar moet luisteren naar de wensen van Texelaars. Lely merkte daarna op dat Poster een definitie van willekeur gaf, maar dat werd door Poster als flauwekul afgedaan.

'Laat ander kijken'

Laat eens een ambtenaar bij een andere gemeente kijken naar dossiers waar je zelf niet meer uitkomt. Dat algemene advies gaf Joop Groeskamp (Texels Belang) maandagavond aan het college toen een dossier ter sprake kwam waaruit volgens Groeskamp het beeld rees dat de partijen met de hakken in het zand tegenover elkaar staan. Volgens Groeskamp kan het helpen als iemand blanco tegen zo'n dossier aankijkt. Wethouder Kooiman ging niet direct op het advies in. Hij ontkrachtte het geschetste beeld dat er partijen met de hakken in het zand zouden staan.