Na veranderingen in de organisatie staat bij de Ronde om Texel de zeiler weer centraal.
Na veranderingen in de organisatie staat bij de Ronde om Texel de zeiler weer centraal. Foto: archief Texelse Courant

Ronde om Texel: 'back to basic'

Zelf spreken ze over 'back to basic', waarbij het zeilen weer centraal komt te staan. Voor het publiek betekent het minder vertier op het strand en meer aandacht voor de zeilers die zaterdag 15 juni meedoen aan de 36ste Ronde om Texel.

 


Dat de Ronde, nog altijd 'the biggest catrace in the world, teruggrijpt naarde heroïsche eerste edities, blijkt onder meer uit het opnieuw invoeren van het oude logo. Volgens de organisatie symboliseert dit beeldmerk de uitganspunten van de vroege rondes, 'een zeilfestijn waarbij de zeiler centraal staat'. Met hun keuze om naar dit uitgangspunt terug te keren, zegt de organisatie bovendien gehoor te geven aan de wens van veel deelnemers om het evenement 'terug te geven aan ze zeilers zelf'. Velen hadden het idee dat het zeilen de laatste jaren ondersneeuwde onder de aandacht die er was voor het vermaak op het strand.

Racemanager Jeroen Romkema: 'Op verzoek van veel zeilers zal er ook op het strand weer meer aandacht zijn voor de deelnemers aan de Ronde. De feesttent zoals die voorheen bij Paal 17 te vinden was, wordt vervangen door een Sailor's Beach House, dat zowel gedurende de Zeilweek als tijdens de Ronde de plek is waar zeilers elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen.' In het Sailor's Beach House worden ontbijt en lunch geserveerd voor alle deelnemers en hun naaste familie. De Ronde om Texel blijft het koningsnummer van de Zeilweek, waarin nog een aantal andere races plaatsvinden, zoals het Texel Dutch Open, de Horstocht en de Tocht rond de Noord. Vooral de twee laatstgenoemde races zijn bedoeld voor de meer recreatieve zeiler.

Opvallende wijzigingen in de Ronde zelf zijn allereerst het verdwijnen van het onderscheid tussen de 'gold fleet' en de 'silver fleet'. Wel worden er twee overall-winnaars aangewezen, die worden bepaald aan de hand van hun handicap, de zogeheten Texel Rating. Hierdoor maken ook kleinere boten kans de race te winnne. Het beoordelingssysteem aan de hand van de Texel Rating wordt ook gehanteerd tijdens de Texel Dutch Open, die van woensdag tot zaterdag wordt gevaren. Aan de hand van tien wedstrijden wordt bepaald wie zich Nederlands kampioen mag noemen. De Texel Rating werd in 1984 ingesteld om het mogelijk te maken dat verschillende types catamaran gelijke kansen hebben en is inmiddels een internationaal erkende standaard in wedstrijden waarin verschillende soorten catamarans uitkomen.

Ook de startprocedure van de Ronde heeft een wijziging ondergaan, die tot gevolg heeft dat schepen die vroeg starten, niet direct worden gediskwalificeerd. Boten die nu na het één-minuutsein over de startlijn varen krijgen strafpunten, maar worden wel meegeteld in het klassement.

De 68-jarige Dirk Pool, die tot nu toe alle Rondes heeft meegevaren, is zeer te spreken over de wijzigingen. 'Die nieuwe aanpak, met onder andere de Texel Rating, daar word ik gelukkig van. Het tij zit tegen, maar de Ronde om Texel gaat op deze manier niet verloren.'