Bestuur StifT: 'We zijn goed op stoom'

€61.0150,- voor een expositie over de visserij in De Oude Vismarkt€10.000,- voor Jazz on the Waves en €121.710,- voor het fietspad door de Eierlandse duinen.

Het zijn maar een paar van de Texelse projecten die in 2012 een 'financieel duwtje' kregen van Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (StifT). Sinds de oprichting drie jaar geleden heeft het fonds ruim €1,2 uitgegeven ter ondersteuning van toeristische projecten op het eiland. Met die bijdragen hebben de aanvragers zelf en met anderen in totaal €4,3 miljoen geïnvesteerd in de Texelse toeristische economie. 'Zonder StifT en de overeenkomst met de gemeente zou zo'n grote investering niet mogelijk zijn geweest', concludeert het bestuur. Anders gezegd: voor elke euro toeristenbelasting die via StifT aan projecten wordt besteed, wordt door andere fondsen en aan eigen bijdragen €2,53 in het toerisme geïnvesteerd.

'We zijn goed op stoom', zei voorzitter Hans Schipper bij de presentatie van het jaarverslag. StifT is volgens hem niet meer weg te denken. Hij krijgt bijval van onder andere Michel Gregoire van het Texels Ondernemers Platform (TOP). 'StifT heeft bewezen een belangrijke, soms zelfs onmisbare impuls te geven aan investeringsinitiatieven die het toerisme op Texel bevorderen.'

Schipper noemt het 'een goede beslissing van de gemeenteraad om een klein deel van de toeristenbelasting over te hevelen naar StifT'. 'Ik begrijp de twijfel van destijds, want het afgeven van een stuk budgetrecht is een hele stap.' Het belang van StifT reikt volgens Schipper verder dan alleen die van financiële multiplier: 'We merken in toenemende mate enthousiasme bij ondernemers en organisaties voor het ontwikkelen van op uitvoering gerichte plannen. Deze dynamiek in de Texelse samenleving is van niet te onderschatten waarde.'

StifT kreeg tot dusver 94 aanvragen, waarvan er 45 zijn toegewezen. 39 projecten zijn nog in behandeling en bij enkele kan dit nog jaren duren. Het secretariaat werkt gemiddeld 8,86 uur aan een aanvraag, waarbij kleinere projecten meer tijd in beslag kunnen nemen dan grotere. 99,5 Procent van het geld wordt op Texel besteed, het overige is vooral opgegaan aan juridische ondersteuning. Van de 41 aanvragen in 2012 zijn er 20 gehonoreerd, 9 afgewezen en 12 nog in behandeling. Het betreft onder meer die voor projecten voor het Loodsplan. Reden van afwijzing was vooral dat ze niet voldoen aan de criteria. Er ligt voor dit jaar nog €53.000,- op de plank. De eerstvolgende sluitingsdatum voor het indienen van aanvragen is 1 juli 2013. Meer informatie op www.stiftexel.nl.