Voorzzitter van de kerkvoogdij Bart Scholten plaatst de haan terug op de toren van de Protestantse kerk in De Koog.
Voorzzitter van de kerkvoogdij Bart Scholten plaatst de haan terug op de toren van de Protestantse kerk in De Koog. Foto: Jeroen van Hattum

Restauratie kerktoren in De Koog afgerond

Met het terugplaatsen van de haan is dinsdagmiddag de restauratie van de kerktoren van de Protestantse Kerk op het dorpsplein in De Koog afgerond. De afgelopen maanden stond de toren in de steigers om in oude luister hersteld te worden.

De haan aanraken zonder handschoenen is er niet bij. De plaat is opnieuw verguld en vastpakken met blote handen zou meteen al de eerste corrosie kunnen veroorzaken en daar zitten ze bij de protestante gemeente Waal, Koog, Den Hoorn niet op te wachten.

De handschoenen gaan dus aan als Arjen Barhorst van de gemeente met de haan door René Boon naar boven wordt gehesen. Bart Scholten, voorzitter van de kerkvoogdij van Waal, Koog, Den Hoorn heeft de eer op circa achttien meter hoogte de haan terug op zijn plaats te zetten en daarmee de restauratie officieel te voltooien. Wethouder Frans Visman (monumenten) is namens de gemeente aanwezig om de plechtigheid vanaf de grond bij te wonen.

Sinds februari heeft de kenmerkende toren in de steigers gestaan en zijn medewerkers van de firma Pronk uit Warmenhuizen bezig geweest met herstelwerkzaamheden. De houten koepel aan de bovenkant is volledig vernieuwd, houten balken zijn behandeld om de boktor en ander ongedierte buiten de deur te houden, de toren is geschilderd en er zijn meer werkzaamheden uitgevoerd.

Dat restauratie hard nodig was, blijkt uit foto's die Dirk Koster, begeleider van de werkzaamheden, laat zien. Veel hout was stevig aangetast, waardoor uiteindelijk de gehele koepel moest worden vervangen. 'Dat was een hoop meerwerk dat erbij kwam', aldus Scholten, 'het werk geeft daardoor ook wat langer geduurd.'

De extra werkzaamheen leidden tot een verhoging van de kosten. Het werk was eind januari aanbesteed voor €30.113,- en het is op circa €60.000,- uitgekomen. De kosten worden grotendeels betaald door de gemeente, eigenaar van de kerktoren. De gemeente was betrokken bij de aanbesteding en de begeleiding van het project.

Scholten complimenteerde de firma Pronk dinsdag met het eindresultaat. Hij noemde de werknemers van het bedrijf 'vakmensen' en 'specialisten in restauratie'. Pronk was eind januari één van de vier bedrijven (later drie) die op het werk hadden ingeschreven.

Het werk werd begeleid door de gemeente, Bouwbureau Dirk Koster en architect Lex Annema uit Gorredijk die vroeger aan het architectenbureau van wijlen Jan Visser was verbonden. Scholten loofde ook de inzet van de leden van de kerkenraad van De Koog, omdat zij de achterliggende Schuijlhut een paar maanden lang beschikbaar stelden als 'luxe bouwkeet' .

Volgens Koster zijn tegelijkertijd ook werkzaamheden aan het kerkgebouw uitgevoerd. Daar werden onder meer veiligheidshaken en ladderhaken aangebracht, zodat mensen die voor werk op het dak moeten zijn zich beter kunnen zekeren. Het was overigens tijd dat er een restauratie werd uitgevoerd. De vorige had volgens de overlevering kort na de Tweede Wereldoorlog plaats.

De Protestantse Kerk in De Koog dateert van 1719. Het gebouw is samen met een naastgelegen woonhuis zo'n beetje het laatste in het straatbeeld dat herinnert aan hoe De Koog er vroeger uit moet hebben gezien.