wat ik zeggen wou

Univé

Gisteren werd ik per telefoon benaderd door een dame, die zich bekend maakte als vertegenwoordiger voor 'Beter horen' om personen te benaderen, die een nieuw hoortoestel zouden mogen krijgen volgens de regels van Univé, dus hij, (de persoon waar het om gaat) had al jaren een hoorapparaat en was wel toe aan een nieuw. De mevrouw deelde mee wat de regels van Univé nu waren en welke weg we moesten bewandelen. De firma Leydekkers te Den Burg was voorheen de plek, waar we naar toe moesten na een afspraak te hebben gemaakt met Beter Horen. De weg is nu:

naar de huisarts om een brief met toestemming te vragen. Dan naar de KNO-arts met een rolstoeltaxi. Na zijn toestemming weer een keer naar Den Helder met de taxi om ca. 3 kwartier in een geluiddichte box diverse testen te ondergaan. Wat kost dit niet!

Op deze manier kan het niet anders, dan dat de zorgkosten niet meer op te brengen zijn. Het gevolg is wel, dat de persoon, waar het om gaat (90 jaar) geen apparaat meer kan krijgen, want hij kan dit lichamelijk niet meer opbrengen en moet dus zijn laatste levensjaren maar doof in zijn scoot-mobiel zitten (gevaarlijk). Misschien wel de bedoeling van Univé, dan zijn we die weer kwijt.

Er werd nog gezegd, dat als hij in een verzorgingshuis zou zitten, er misschien een mogelijkheid was om ontheffing te krijgen van deze regels. Dus dan maar naar een verzorgingshuis. Dit noem ik een ontmoedigingsbeleid.

Mevr. Wielinga

Texelvignet

Al jaren geniet ik erg van de vakantie op Texel. Helaas is dat deze keer wat minder geweest. Door de hoeveelheid auto's die uw eiland bezoeken is het woekeren met parkeerruimte. Dat is logisch. Dat er een financiële tegemoetkoming moet staan tegenover het gemak van parkeren in het centrum, is ook logisch. Tot zover heb ik geen moeite met het Texelvignet. Maar dat dat vignet mij dwingt tijdens mijn vakantie met de klok in de hand door het centrum te denderen, gaat mij te ver.

Ik verblijf meestal op een park bij de Slufter en gezien mijn leeftijd is op de fiets naar Den Burg geen optie. Een van de hoogtepunten is altijd een dagje Den Burg. Ik start dan graag met een kopje koffie en een taartje, dan de markt over (als die er is) nog een kopje koffie. Winkel in, winkel uit. Tassen vol leuke hebbedingetjes scoren, die alleen op Texel te koop zijn. Zo heb ik weer een goed gevulde mand met cadeautjes voor de rest van het jaar. En aan wat leuke kleding kan ik natuurlijk ook niet voorbij gaan. Dat maakt hongerig, dus een uitgebreide lunch gaat er wel in. Na zo'n welbestede dag nog even langs de supermarkt wat boodschappen meenemen en dan plof ik voldaan met al mijn nieuwe aankopen in de auto. Een heerlijk dagje gehad.

Helaas is het er dit jaar niet van gekomen. Dat red ik niet in de twee uur die het vignet toestaat. Ja, bij het gemeentehuis is een mogelijkheid langer te parkeren, maar loop daar maar eens bepakt en bezakt naar toe . Natuurlijk heb ik wel wat gewinkeld, maar na twee uur ging ik dan maar naar Oudeschild voor de lunch. De enige persoon die heel tevreden naar huis ging is mijn man, want de vakantie is veel goedkoper uitgevallen dan andere jaren.

Is het niet mogelijk de parkeertijd naar onbeperkt te verlengen, Al is het maar voor een aantal parkeerterreinen in het centrum en op de andere terreinen de twee-uurslimiet te handhaven? Het idee van een vignet is helemaal niet verkeerd want het scheelt ook gehannes met kleingeld en lege chipkaarten.

Henja Kronenburg-Anink,

Hilversum.