Partijen denken wisselend over strakke bouwgrens langs huisjes

De politieke partijen hebben gisteravond tijdens een extra commissievergadering over het plan Buitengebied wisselend gereageerd op het wijzigen van de bouwvlakken op recreatieparken.

Het college heeft de bouwgrenzen strak om huisjes aan de randen van de parken gelegd om meer ruimte voor de boomsingels en het onderhoud daaraan te garanderen. Een singel moet zeven meter breed zijn en tussen singel en huisjes moet drie meter vrij blijven voor onderhoud.

Joop Groeskamp (Texels Belang) had zijn bedenkingen en wilde nadere uitleg van de wethouder. Jur Schuiringa (VVD) liep evenmin warm voor de wijziging. Hij sprak van een onderhoudszone die ten koste gaat van drie meter grond. Eerder werd al aangekaart dat de strakke bouwgrenzen eigenaren beperken in de mogelijkheid om uit te breiden naar honderd vierkante meter.

Cees Hoogerheide (D66) meldde dat parken juist blij zijn met de wijzigingen, omdat het college parken straks ook de vrije hand geeft op de terreinen. Voorheen gold een verplichte afstand van vijf meter tussen de huisjes en die restrictie wordt losgelaten, zodat huisjes kunnen worden uitgebreid. ´Je kunt dus uitbreiden´, aldus Nils Lely (PvdA), ´maar een stukje is beperkt.´ Jaap Vlaming (GroenLinks) complimenteerde het college voor de wijze waarop straks met boomsingels wordt omgegaan.

Volgens Kooiman is de praktijk nu dat huisjes geregeld tegen een boomsingel aanstaan met het risico dat de zaag erin wordt gezet. Volgens de wethouder moet met het nieuwe plan duidelijker zijn wat er wel en niet mag. Kooiman bestreed de gedachte dat eigenaren van huisjes aan de rand van een park in de mogelijkheden worden beperkt. ´Er zijn niet minder, maar juist meer rechten.´

De partijen gingen gisteravond uitgebreid in op de Nota van Beantwoording van het college op alle zienswijzen. Meer daarover in een volgende krant.