Dilemma B&B op bord van gemeenteraad

Bed and breakfast was op Texel jarenlang een zaak die min of meer op zijn beloop werd gelaten. Nu is het een vraagstuk dat in korte tijd goed moet worden geregeld.

De kwestie, die volgende week beklonken moet worden, krijgt extra lading door de uitspraak van de voorzieningenrechter in Alkmaar in de kwestie Isola Bella. Volgens de rechter heeft de bed- and breakfast aan de Rozendijk zich met succes op het gelijksheidsbeginsel beroepen. Ofwel: de gemeente heeft wel gehandhaafd bij de ene bed- and breakfast, terwijl andere bed- and breakfasts buiten schot zijn gebleven.

De uitspraak heeft geen directe gevolgen voor het plan om in de bestemmingsplannen De Koog en Buitengebied het aantal B&B-bedden per woning op maximaal zes te stellen (ondergeschikt aan het wonen). Advocaat Xandra Wentink van Frantzen Advocaten (advocaat van Isola Bella) laat desgevraagd weten dat het een uitspraak over een juridische kwestie is en niet over een beleidskwestie.

Wie nu van plan is een logies met ontbijt te beginnen, is gehouden aan de nieuwe bestemmingsplannen en kan zich dus niet beroepen op het gelijksheidsbeginsel met het argument dat anderen al langer een bed- and breakfast met meer dan zes bedden exploiteren.

De uitspraak van de voorzieningenrechter kan volgens Wentink wel gezien worden als 'een duwtje in de rug' bij de gemeente om de spelregels voor bestaande logies met ontbijt alsnog goed geregeld te hebben. Plan De Koog en plan Buitengebied zijn de eerst aangewezen plekken. Dan gaat het specifiek om de vraag hoe om te gaan met de bestaande B&B's die groter zijn dan zes bedden per woning.

Het brengt de raad min of meer voor de scherpe keuze om het college te volgen en de grens voor alle bed- and breakfasts op maximaal zes te stellen (waardoor huizen die meer dan zes bedden hebben slaapplaatsen wegbestemd zien worden) of om een pardonregeling toe te passen voor iedereen die kan aantonen de afgelopen jaren meer dan zes bedden te hebben geƫxploiteerd.

Volgens Wentink is het verstandig in dat geval ook na te denken over de vraag of een pardonregeling persoongebonden zou moeten zijn, zoals het er nu naar uitziet. Dat zou betekenen dat bed- and breakfasts met meer dan zes bedden 'onverkoopbaar' worden. Ook bestaat de kans dat eigenaren met 'onoverbrugbare restschulden' geconfronteerd kunnen worden. Dan gaat het om mensen die in het verleden een woning met bed- and breakfast kochten en daarvoor een forse prijs betaalden of forse investering deden. 'In een tijd waarin al heel woningen onder water staan is dat geen aantrekkelijk vooruitzicht voor de woningmarkt.'

Het is aan de ene kant de vraag in hoeverre bed- and breakfasts zich wettelijk kunnen beroepen op het feit dat zij altijd ozb en toeristenbelasting hebben betaald voor bedden die straks mogelijk verdwijnen. Aan de andere kant is er een morele zijde dat meer dan zes bedden nooit een probleem is geweest bij bv aanvraag en verlening van gebruiksvergunning en toezicht daarop. Het is aan de gemeenteraad om een wijs besluit te nemen.