De Graaf staakt verzet tegen villa's

De familie De Graaf staakt het verzet tegen de mogelijke komst van dertien nieuwe recreatievilla's aan de rand van bungalowpark 't Hoogelandt.

Dat liet Harry de Graaf, buurman van 't Hoogelandt, donderdagavond weten tijdens de raadscommissievergadering over het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied. De Graaf zei tot de overtuiging te zijn gekomen dat de plannen van De Krim, eigenaar van 't Hoogelandt, wel kunnen worden vertraagd, maar uiteindelijk niet tegengehouden kunnen worden. Daarnaast is De Krim bereid om schade te compenseren en daar is de familie De Graaf op ingegaan.

Het vakantiepark mag op een stuk nu nog agrarisch land langs 't Hoogelandt van het college dertien recreatievilla's bouwen. De Krim kreeg daarvoor in 2009 toestemming van het vorige college toen dat een strook grond langs het bungalowpark kocht voor de aanleg van het fietspad langs de Californiëweg.

Volgens het college was met de aankoop van de grond voor het fietspad een maatschappelijk belang gediend. De Krim kreeg vervolgens als tegenprestatie zwart op wit de toezegging dat een stukje agrarische grond van een hectare groot naast de familie De Graaf van agrarisch in recreatief terrein zou worden omgezet.

Frank Kingma (Texel 2010) zei tijdens de commissievergadering dat hij het jammer vond dat De Graaf het verzet staakt en niet principieel doorgaat. Hij wees erop dat de omzetting van de grond van agrarisch in recreatief nog niet is beklonken en dat het aan de gemeenteraad is om daar een besluit over te nemen. Het onderwerp is gevoelig, omdat in andere situaties het geven van een recreatieve bestemming aan agrarische grond geen optie was.

Kingma zei ook zijn kanttekeningen te hebben bij de wijze waarop De Krim slaapplaatsen van de ene naar de andere locatie wil brengen. In het geval van de dertien villa's is het de bedoeling dat 45 ongebruikte bedden van 't Hoogelandt worden benut en dat er twintig slaapplaatsen van De Krim komen.

De Graaf zei Kingma te kunnen volgen. 'We hebben overwogen wat we moesten doen en daar is dit besluit uitgekomen.' De Krim zorgt, wanneer de recreatievllla's er komen, onder meer voor een honderd meter lang schutting tussen de villa's en de woning van De Graaf met boombeplanting aan de kant van de villa's. Vier villa's worden anders gesitueerd om inkijk te voorkomen en De Krim is verder bereid om de waardedaling van de voormalige boerderij van de familie De Graaf te compenseren. Volgens De Graaf zijn er stevige onderhandelingen met het vakantiepark gevoerd.