Het Texelse wielerteam dat meedoet aan de Tour de Lasalle. Met links ploegleider Leen van Elk en rechts steun en toeverlaat Jordy Vinke.
Het Texelse wielerteam dat meedoet aan de Tour de Lasalle. Met links ploegleider Leen van Elk en rechts steun en toeverlaat Jordy Vinke. Foto: Gerard Timmerman

Texelse renners klaar

voor Tour de Lasalle

Voor het eerst in zeven jaar heeft Texel weer een team in de Tour de Lasalle, de wielerrit die wordt verreden van donderdag 6 juni tot en met zondag 9 juni. De eerste etappe wordt donderdagavond op Texel verreden.

Het begon met een geintje aan de bar na afloop van de najaarsvergadering van Wielersport Texel. Maar allengs namen de plannen serieuze vormen aan, met als resultaat dat tien Texelse wielrenners een verbond sloten om mee te doen aan de 59e editie van de Tour de Lasalle. Renners tussen de 20 en de 35 jaar, dus in de kracht van hun leven. Een paar jongens hebben wat ervaring, maar voor de meeste anderen is het vier dagen lang koersen op dit niveau nieuw. Onder leiding van Theo Boom werd fanatiek getraind. Om de krachten te meten met de concurrentie deed een groep vorig weekend mee aan de Hel van Petten. Een leerzame ervaring, die ook duidelijk maakte dat de concurrentie zwaar is. Winnen is dan ook niet de ambitie van de Texelaars, die wel een goede indruk willen achterlaten. De Tour de Lasalle is niet vergelijkbaar met de Hel van Petten, weet meervoudig deelnemer Jordy Vinke. 'Je rijdt in een veld van tachtig man, die rijden zomaar niet van je weg. Als je zorgt dat je je goed nestelt in het peloton, je momenten kiest en je punten pakt, dan kan het een mooie rit worden.' Zo pakte Vinke een jaar of vijf geleden op Texel de bergtrui door vanaf de boot voorop te gaan in de hem zo welbekende klimmetjes op het eiland. Dit keer zit Vinke niet op de fiets, maar levert hij hand- en spandiensten. Ploegleider is Leen van Elk. Geen toevallige keus. Van Elk was in zijn jonge jaren Texels meervoudig clubkampioen en reed een keer of zeven mee in de Tour de Lasalle. Hij koerste onder meer voor het team van Jan Jansen. Het was de tijd dat de beste ploegen achteraan moesten starten. 'Wij stonden achteraan. Peter Tesselaar, die ik in de luwte moest houden, zei: Leen, zodra de vlag naar beneden gaat dan knal je naar voren.' Van Elk schoot daarop naar voren. 'Daarna was mijn werk gedaan.' Van Elk was er ook bij toen de Tour de Lasalle Texel aan deed. 'Voorbij het bultje op het Molwerk kon het hele peloton in de remmen. Een boer had bedacht om net op dat moment zijn schapen over de weg te jagen.'

Boeren en buitenlui zijn dus gewaarschuwd als de karavaan donderdagavond met hoge snelheden over het eiland gaat. Klokslag 19.00 uur denderen ze de boot af, om via Molwerk, naar Den Hoorn te gaan, richting De Koog, via Waalenburg naar De Cocksdorp en de oostkant van het eiland, om via een lus naar Den Hoorn te eindigen bij de boot. De complete route staat op onze website en www.tourdelassalle.nl. Tussentijds zullen de nodige sprintjes worden getrokken. Vrijdagavond wordt de Univé Etappe door de Kop van Noord-Holland verreden. Zaterdag is de omloop langs de Helderse dijk tot Fort Kijkduin, met een reeks klimmetjes en zondag een criterium door de stad.

De Texelse ploeg wordt gesponsord door restaurant Catharinahoeve, van de meerijdende Joost Hoogenbosch. Andere sponsor is Univé, tevens sponsor van de Tour, als blijk van waardering voor het grote klantenbestand op Texel. Bets Fietsen is materiaalsponsor.

De renners zijn: Serai van der Plaats, Richard Doggen, Klaas Uitgeest, Joost Hoogenbosch, Tom Witte, Rutger Zoetelief, Ruben van Vliet, Niels Bos, Jesse Hoven en Sander van Beek.