Vogels verlaten nest

Jonge vogeltjes verlaten nu het nest. Soms is zo'n vogeltje nog niet in staat om goed te vliegen. Ecomare roept op deze schijnbaar hulpbehoevende vogels met rust te laten en niet in de buurt te komen.

Jonge vogels die voor het eerst het nest verlaten, moeten de vliegkunst nog oefenen. Hun onkunde leidt er soms toe dat ze op de grond belanden. Hun ouders letten echter in het algemeen goed op ze. Het zorgt voor veel paniek en stress als mensen het vogeltje wegnemen. Zijn er katten in de buurt, dan kan het jong geholpen worden door het, vlakbij de plek waar het op de grond zit, wat hoger te plaatsen.

Het is normaal dat 80 procent van de jonge vogels de volwassen leeftijd niet bereikt. Om de overlevingskans van jonge vogels te vergroten, is het goed katten een belletje om te doen of binnen te houden. Voor de rest moet het jong het zelf doen, geholpen door de oudervogels en een flinke portie geluk.

Swift wint toernooi

Aan het toernooi van SV De Koog dit weekend deden zes teams mee. Winnaar werd het Amsterdamse Swift. JVC, de winnaar van vorig jaar, werd tweede. Het tweede elftal en het A-team van De Koog eindigden resp. op de zesde en vierde plaats.