Wethouder 'verdrietig' van motie voor vangnet plan Buitengebied

Wethouder Edo Kooiman zei gisteravond 'verdrietig' te worden van een motie van de oppositie om een vangnet te maken in het nieuwe plan Buitengebied.

Texels Belang, CDA en Fractie Waerts vinden dat iedereen die kan aantonen rechten te zijn kwijtgeraakt van de gemeente alle medewerking moet krijgen om kwijtgeraakte rechten in ere te herstellen. Zij willen zo mensen die door fouten worden benadeeld tegemoet komen.

Wethouder Kooiman zei dat er een beeld wordt geschetst dat niet overeenkomt met de werkelijkheid. In een uitgebreid betoog somde hij tal van zaken op waarbij juist sprake is van vooruitgang. 'Er mogen bijvoorbeeld grotere zomerhuizen komen, grotere recreatieve opstallen, er is uitbreiding van kamperen bij de boer en uitbreiding van nevenfuncties voor agrarische bedrijven.'

De wethouder liet weten dat een vangnet niet nodig is, omdat het college zelf in actie komt als er echt sprake is van een fouten in het nieuwe bestemmingsplan. 'Dan gaan we in gesprek, dat gaat nu in de praktijk ook al zo. Deze motie is overbodig.' Volgens Kooiman is het ook een motie met veel impact omdat het college wordt opgeroepen voortaan iedereen van een verandering in een bestemmingsplan op de hoogte te brengen.

Of de motie op 12 juni voldoende steun gaat krijgen, bleef gisteravond in het midden hangen. TB (2 zetels), CDA (2 zetels) en Fractie Waerts (1) zijn vóór en de VVD (2) zei bij monde van Jur Schuiringa dat het een goede motie is die nog met de achterban besproken gaat worden. Texel 2010 en PvdA (2 en 3 zetels) waren tegen de motie, evenals Jaap Vlaming van GroenLinks (1 zetel).

Vlaming hechtte belang aan de uitspraak van Kooiman dat fouten in het nieuwe bestemmingsplan door het college worden rechtgezet. Cees Hoogerheide van D66 (2 zetels) hield het kruit droog en zei eerst de tekst te willen ontvangen die Kooiman had voorgelezen.