Ook vorig jaar was er veel belangstelling voor de workshops bij BODY & Brein.
Ook vorig jaar was er veel belangstelling voor de workshops bij BODY & Brein. Foto: Archief Texelse Courant

Sport als reclame

De sport gebruiken als reclamemiddel voor het eiland. Niet alleen tijdens de twee dagen van het festival, maar ook daarvoor en - ver - daarna. Dat is de ambitie van Menno Siebinga, drijvende kracht achter BODY & Brein, dat 2 en 4 augustus wordt gehouden.

Het idee bestond natuurlijk al langer, maar groeide uit tijdens de finale van de Nationale Sportweek. En kreeg direct een gevolg in de zumbaworkshop die Siebinga van de grond kreeg en waarvoor hij landelijk bekende zumbadocenten naar het eiland kreeg.

Met in het achterhoofd het idee van een heel zumbaweekend, ergens in het najaar, werden met de bezoekende docenten de mogelijkheden onderzocht die het eiland had te bieden. En daarbij wordt samenwerking met bestaande evenementen en organisaties niet geschuwd. 'Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan samenwerking met Tropical', zegt Siebinga. 'Zie je het voor je? Een workshop met honderd man in de Dorpsstraat.'

De docenten die hij op het oog heeft, zien het allemaal wel zitten. 'Texel biedt zeer veel en veelzijdige mogelijkheden', is de algemene overtuiging, Ook voor het komend festival kost het Siebinga nauwelijks moeite de nodige sporters, docenten en workshopleiders te vinden. 'Ik denk dat ik nu zo'n beetje op de helft zit.' Het enthousiasme is groot onder de docenten, waarvan een redelijk aantal inmiddels vaker aan het festival heeft meegedaan. In de toekomst zullen ze dus niet meer vooral demonstraties en workshops geven, maar zullen ook de mogelijkheden die het eiland te bieden heeft, worden toegevoegd. 'We willen in ieder geval kijken of het breder kan.' Eén van de aspecten die nog uitgebreid kan worden, is bijvoorbeeld de sport voor mensen met een beperking. 'Daarover heb ik al gesproken met Monique Kalkman, de paralympiër die onlangs op het eiland was.' Ook andere namen wil Siebinga wel prijsgeven. Luciano bijvoorbeeld, die als tweede eindigde bij de televisieshow 'Everybody dance now'. De 12-jarige danser uit Rotterdam hoopte de prijs te winnen om een auto'tje te kunnen kopen voor zijn moeder. Zijn vertederend optreden in de televisieshow maakte hem in één klap tot publiekslieveling. En ook Hans van Breukelen ('al is dat nog niet zeker'), voormalig topvoetballer, nu technisch directeur van FC Utrecht en directeur van de stichting Sport en Technology, staat op de lijst van potentiële worshopleiders. Van Breukelens overtuiging is dat succes maakbaar is en dat de rol van coaching daarbij doorslaggevend kan zijn. 'Dat zijn precies de dingen die we willen laten zien bij BODY & Brein', zegt Siebinga, 'live your dream, don't dream your life.'

Net als voorgaande jaren speelt het festival zich vooral af op het strand bij paal 17. Al is er uiteraard ook een gedeelte op De Krim. Werd met het festival eerder de Hersenstichting gesteund, dit jaar is daar de Dorian Foundation bij gekomen, het door de gemeente ingestelde fonds voor (jonge) sporters. En - alleen dit jaar - is ook de Diamond Foundation bij het festival betrokken, de instelling die werd opgericht uit naam van de dit jaar overleden Thaibokser Ramon 'the Diamond' Dekkers, uit dank voor de hoge koninklijke onderscheiding die hij in Thailand kreeg ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van koning Bhumibol. De Diamond Foundation zet zich in voor weeshuizen en de rechten van het kind in Thailand.

Meer informatie over het festival is te vinden op www.bodyenbreintexel.nl.