Controle van belastingdienst en politie op het parkeerterrein bij de De Koninghal in Den Burg.
Controle van belastingdienst en politie op het parkeerterrein bij de De Koninghal in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Werkstraf na vernielingen en

poging tot zware mishandeling

De politierechter in Alkmaar heeft donderdag een 26-jarige man uit De Koog bij verstek veroordeeld tot 60 uur werkstraf, 2 maanden voorwaardelijke celstraf en een proeftijd van 2 jaar. Volgens de rechter is onomstotelijk bewezen dat de Texelaar zich twee jaar geleden in zijn woonplaats schuldig heeft gemaakt aan poging tot zware mishandeling en vernieling.

De - lichtgekleurde - Texelaar was op 12 juni 2011 na zijn werk te voet op weg naar huis toen hij werd gepasseerd door een auto waarin drie uitgelaten mannen zaten. Ze zwaaiden naar de meisjes die ze tegenkwamen en begroetten andere voorbijgangers. Toen ze de Texelaar passeerden riepen ze hem naar eigen zeggen met een hele zware stem 'hoi' toe, wat het effect had, ook dat zeggen ze zelf, van een 'oergeluid'. De Texelaar reageerde tot hun verbazing als door een wesp gestoken. Hij trok aan zijn T-shirt en daagde de mannen uit om uit de auto te komen. De bestuurder reed echter door om een van de inzittenden af te zetten bij een hotel. Maar toen hij daarna keerde en terug reed, volgden de gebeurtenissen elkaar ter hoogte van restaurant Isola Bella in hoog tempo op.

De Texelaar stapte tussen twee auto's vandaan en smeet een zware straatklinker door de voorruit van de naderende auto. De steen miste het hoofd van de bestuurder en belandde via diens schouder op de achterbank. Hij trapte in een reflex op de rem, keerde met piepende banden en stapte een stuk verder uit om verhaal te halen. Zelf zegt hij dat het tot een gesprek niet eens kwam. Hij kreeg een klap met een tas en daarna ontstond een vechtpartij. Over en weer vielen klappen. De Texelaar nam de benen toen de strijdende partijen uit elkaar werden gehaald.

Volgens de officier van justitie had het incident met de steen veel ernstiger kunnen aflopen. Hij tilde zwaar aan de gebeurtenis. De verklaring van de Texelaar dat hij alleen een tak had gegooid noemde hij - gezien de schade aan de autoruit - ongeloofwaardig. 'De verdachte werd mogelijk geprovoceerd, maar had zich nooit zo mogen laten gaan.' De officier eiste een werkstraf van 160 uur, 2 maanden voorwaardelijke celstraf en een proeftijd van 3 jaar. In de eis zat een 'korting' omdat de man geen strafblad heeft en de zaak inmiddels twee jaar oud is. De officier benadrukte in zijn requisitoir dat de provocaties niet racistisch van aard waren. 'Oergeluiden zijn wat anders dan oerwoudgeluiden', zei hij. 'De inzittenden van de auto hebben zich niet in een racistische teneur uitgelaten, maar ook de Texelaar zelf heeft er in zijn verklaringen met geen woord over gerept.'

De politierechter vond de eis - gemeten naar de landelijke maatstaven - een beetje teveel van het goede. Ze matigde de straf. Wel wees ze nog een schadevordering van €1024,- toe, iets waarom de officier van justitie eveneens had gevraagd. Het geld is een vergoeding voor de kosten die zijn gemaakt bij de reparatie van de voorruit van de auto. De rechter twijfelde nog even over toewijzing omdat de nota volgens haar hoger was dan de waarde van de hele auto (uit 1973). Ook dateerde de factuur van vier maanden na de vernieling. Uiteindelijk gaf ze toch toestemming het geld over te maken. De staat schiet het nu voor en haalt het zelf weer op bij de veroordeelde Texelaar.

Epilepsiefonds

Deze week wordt in alle dorpen - uitgezonderd De Koog - gecollecteerd voor het Epilepsiefonds. Collectanten kunnen zich nog aanmelden via tel. 312298.