Rebecca mag in principe uitbreiden

Een bebouwingsvlak achter Hotel Rebecca in De Waal mag een stukje verschoven worden voor uitbreiding van het hotel.

Burgemeester en wethouders hebben besloten in principe medewerking te verlenen aan een procedure om het bebouwingsvlak te verplaatsen. Het komt er volgens wethouder Edo Kooiman op neer dat het Groeneweggetje beter wordt ontzien.

Het college verbindt wel een aantal voorwaarden aan een positief principebesluit; er worden in het nieuwe bouwblok maximaal tien slaapplaatsen toegestaan, het nu nog bestaande bouwblok komt te vervallen, bomen die gekapt worden moeten worden gecompenseerd en er moeten bomen blijven langs de dorpsrand en het buitengebied. De 'bijzondere, landschappelijke, natuurlijke en cultuurhistorische waarden' rondom het Groeneweggetje en de dorpsrand mogen volgens het college niet worden aangetast. Het college verleent geen medewerking aan een tweede ontsluiting.

Hoogleraar

Corina Brussaard van het NIOZ wordt bijzonder hoogleraar Virale Ecologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam.

Brussaard, die sinds 2000 bij het NIOZ werkt, houdt zich bezig met de rol van virussen in zee. Haar onderzoeksgroep houdt zich momenteel bezig met de interactie tussen virussen en hun gastheren in relatie tot klimaatverandering. Als bijzonder hoogleraar gaat Brussaard de samenwerking tussen het NIOZ en de Universiteit van Amsterdam verder versterken en ze gaat onderwijs verzorgen.

Waddenfonds

De stichting Urgenda krijgt €137.792,- van het Waddenfonds voor het experiment met de elektrische deelauto's dat eerder dit jaar van start is gegaan. De stichting heeft een paar elektrische auto's op het eiland neergezet en iedereen die meedoet aan het experiment kan de auto huren op het moment dat hij/zij even een auto nodig heeft. De afgelopen tijd is in totaal €16 miljoen uit het Waddenfonds naar zeven projecten op Texel gegaan. Dan gaat het om de zandige versterking van de PH-dijk (€12,2 miljoen), de automooring voor TESO (zes ton), een waterspeelplaats in Oudeschild (vijftig mille), duurzame openbare verlichting (€1,3 miljoen) en het loodsenproject in Den Hoorn (€1,4 miljoen). Daarnaast is €153.168,- uitgetrokken voor een project om vaarrecreanten op de Waddenzee over het waddengebied te laten vertellen.