TexelEnergie bezig met zonneweide

TexelEnergie is bezig met de ontwikkeling van een zonneweide waarop 3200 zonnepanelen moeten komen te staan.

Dat maakte directeur Brendan de Graaf bekend tijdens de algemene ledenvergadering in Question Plaza in Den Burg. Volgens De Graaf bestaat de kans dat een zonneweide financieel aantrekkelijker wordt, doordat er mogelijk regelgeving gaat veranderen. Mogelijk komt er een belastingvoordeel op het leveren van een energie van zonneweides en dan wordt het volgens De Graaf rendabel een dergelijk project op te starten.

TexelEnergie denkt aan een veld ter grootte van 3200 panelen bij het vliegveld. 'Dat levert voldoende op om een dorp als De Waal van elektriciteit te voorzien.' Vliegvelden zijn geen ongebruikelijke plekken voor zonneweides; een reis door Amerika leerde De Graaf dat de combinatie vaak voorkomt. Voordat het allemaal zover komt, moet eerst daadwerkelijk de regelgeving zijn veranderd en een vergunning door de gemeente zijn afgegeven.

De Graaf merkte op dat het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied vooralsnog niet alle deuren openzet voor ontwikkelingen op gebied van energie en dat baarde hem zorgen. TexelEnergie diende een zienswijze in en volgens De Graaf lijkt er meer ruimte voor eigen energiewinning te ontstaan. 'Het is nu aan de gemeenteraad of er ook meer ruimte gaat komen.'

De directeur van de coƶperatie wees erop dat het belangrijk is voor de geloofwaardigheid van Texel dat verder invulling gegeven kan worden aan de ambitie om zelfvoorzienend te worden op gebied van energie. De afgelopen jaren kwam het voor op Texel dat plannen op energiegebied struikelden over ruimtelijke zaken in de bestemmingsplannen.

Op het moment ziet het er voor de plannen van TexelEnergie om bij Avanti aan de Schorrenweg een biovergister te bouwen niet rooskleurig uit. Volgens De Graaf staat een financiƫle toezegging van twee ton op de tocht als het plan niet snel wordt gerealiseerd. TexelEnergie heeft tijdelijk een projectleider in de arm genomen om ervoor te zorgen dat er alsnog een vergunning komt.

De Graaf ging ook even in op de geluiden die de laatste tijd klinken om minder strak om te gaan met de ambitie vanaf 2020 zelfvoorzienend te zijn. Volgens De Graaf moet de ontwikkeling naar zelfvoorzienend er wel degelijk zijn, maar kan het geen kwaad iets soepeler met het jaartal om te gaan. Wil Texel de ambitie echt waarmaken, doen moeten volgens De Graaf alle vormen van duurzame energie worden benut, ook windenergie. Hij gaf zich er rekenschap van dat de kansen daarvoor op het moment niet groot zijn.