wat ik zeggen wou

Bestemmingsplan

Sinds jaar en dag komen wij vier tot vijf keer per jaar uitwaaien op Texel. Zeilend wordt de haven van Oudeschild aangedaan. Fietsen het eiland rond om al het lekkers wat op Texel voorhanden is te verzamelen (tasty tour) en een heerlijke maaltijd te bereiden. Producten als wijn en bier, vis en vlees, kaas en melkproducten, groenten, fruit en zo nog meer - van Texelse ondernemers. Iedereen weet dat een beroep als agrariƫr wegens noodzakelijke schaalvergroting op een eiland als Texel niet of nauwelijks meer uit te oefenen valt, omdat regelgeving hen dat belet. Maar van wie komt dan al dat lekkers?

Fietsend door het duingebied bij De Koog zien we een vakantiepark van een grote landelijke onderneming. Retro-architectuur en niet Texels in een kwetsbare duinomgeving. Een golfterrein. De TESO laat een nieuwe grotere veerboot bouwen. Er ligt een gigantisch cruiseschip op de rede van Texel met 516 passagiers, die het eiland aandoen. Dit wijst alles op schaalvergroting.

De Texelse Courant: 'Het ontwerp bestemmingsplan voor het buitengebied heeft maar liefst 390 zienswijzen opgeroepen.' Als agrariƫrs noodgedwongen hun agrarische bestemming moeten opgeven, kunnen zij prima hun boerderij ombouwen voor bijvoorbeeld logies, kamperen bij de boer, zorgboerderij of paardenbedrijf. Immers ruimtelijk verandert er niets en er kan een eerlijk inkomen worden gegenereerd.

De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) regelt de omgevingsvergunning. Deze Wet heeft tot doel het aantal wetten en regels op het gebied van de fysieke leefomgeving flink te verminderen en te verbeteren, die leidt tot betere dienstverlening aan bedrijven en burgers, minder administratieve lasten voor bedrijven en burgers, kortere procedures en voorschriften die op elkaar zijn afgestemd. De Wet is deregulerend, dus landelijk. Texelse burgers en bedrijven merken nog onvoldoende dat de regeldruk afneemt. Het besluit over het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied is nog een week opgeschoven en staat nu gepland in een extra raadsvergadering die woensdag 12 juni wordt gehouden.

Ik wens het gemeentebestuur veel wijsheid om het plan zo aan te passen, dat het mogelijk wordt voor de Texelaars om goed in hun levensonderhoud te kunnen voorzien en dit niet alleen aan grote landelijke en Europese bedrijven te gunnen.

Henk Koopmans,

Oostzaan