Burgerlijke stand

terug in de krant

Na ongeveer 25 jaar keert de rubriek Burgerlijke Stand weer terug in deze krant. Het betreft een proef.

Eind jaren tachtig verdween dit wekelijkse bericht uit de krant, toen de gemeente stopte met het toesturen van deze gegevens naar de redactie. Dit tot teleurstelling van veel lezers. Herhaaldelijk bereikte ons het verzoek tot hervatting van de rubriek. Reden om dit aan te kaarten tijdens het periodieke informele overleg tussen Texelse journalisten en het college van b en w. Dat geeft aan dat de privacywetgeving het de gemeente verhindert gegevens zonder toestemming van de betrokkenen beschikbaar te stellen. Als oplossing is gekozen dat de gemeente bij elke aangifte van geboorte, huwelijk en overlijden aan de aangever vraagt of er bezwaar bestaat tegen publiceren. Waar dat niet het geval is, verstrekt de gemeente de informatie aan de media. Vooralsnog eens per week, gegevens die wij elke vrijdag publiceren.

Deze werkwijze betekent dat wij alleen díe geboortes, huwelijken en overlijdens kunnen vermelden waarbij geen bezwaar bestaat tegen publicatie. Wie er dus belang aan hecht dat de informatie wél in krant komt, dient bij aangifte dus in te stemmen met publicatie. Verder is het zo dat bij kinderen die in het Gemini ziekenhuis worden geboren, in Den Helder aangifte moet worden gedaan. De redactie onderzoekt of deze gegevens toegankelijk zijn.

Gezien bovenvermelde factoren en het gegeven dat Familieberichten doorgaans een completer overzicht bieden, beschouwt de redactie de terugkeer van de rubriek als proef.

Burgerlijke stand

Huwelijk / geregistreerd partnerschap

Week 20:

A. Berends en E. Polman, Zutphen.

E. Bakker en S. Schiphorst, Den Burg.

Week 21:

H.J. de Waal en A. Spitz, Gemert-Bakel.

Geboorte:

Geen opgaves.

Overlijden:

Geen opgaves.