Kinderen in actie tijdens de officiële opening van de nieuwe natuurspeeltuin van de Thijsseschool.
Kinderen in actie tijdens de officiële opening van de nieuwe natuurspeeltuin van de Thijsseschool. Foto: Jeroen van Hattum

Spelen met water op natuurspeelplein

Het begon met een idee om een paar bomen te planten op het schoolplein van de Thijsseschool in Den Burg. Het eindigde met een realisatie van een complete natuurspeelplein op meerdere plekken rondom het gebouw aan de Keesomlaan.

De nieuwe speelplaats werd dinsdagmiddag officieel in gebruik genomen. De kinderen zongen gezamenlijk het Thijsselied en leerlingen Lucas de Smidt en Pieter de Wit onthulden de naam (Thijsse Natuurplein). Leerlingen Britt van den Berg, Sieme Boomstra, Maren Eelman en Mette Lüder mochten namens de school een cheque van €10.000,- van de Rabotoncommissie in ontvangst nemen.

Ouders, kinderen en medewerkers zijn ruim een jaar beziggeweest de speelplaats te realiseren. Het grootste deel ligt op het plein langs de Keesomlaan. Waar eerst gewoon een plat plein was, is nu een verhoging van grond met een waterloop waar kinderen met water kunnen spelen, een tweepersoonsglijbaan en een grote kuil waarin klassen kunnen zitten. Het geheel is aangekleed met onbewerkt robiniahout waarmee kinderen kunnen spelen. Ook een boom die een tijd geleden omwaaide op de ijsbaan is in het landschap opgenomen.

Op een andere deel van het plein is een natuurhoek gemaakt met een waterloop en twee betonnen zeehonden en bij de zandbak is een natuurlijke verhoging gekomen. Het water in de waterlopen is volgens André van den Berg, voorzitter van de schoolpleincommissie, bewust kraanwater omdat de hygiëneregels dat voorschrijven. Bij het piratenschip is de grond opgehoogd, zodat het lijkt of het schip over de golven vaart.

Kenmerkend aan het speelplein is het hergebruik van materialen. Zo werden een paar duizend tegels van het schoolplein weggehaald, schoongemaakt (hielpen de kinderen bij mee) en in de nieuwe natuurspeelplaats verwerkt. Directeur Ike van Houselt van de Thijsseschool zette André van den Berg, Elda Panoto, Wanda van Alen, Peter Kries, Marieke Mast, Wieb van den Berg en Jan Kooij dinsdag in het zonnetje voor alle inspanningen.

Voor Kooij was de realisatie tegelijkertijd zijn proeve van bekwaamheid voor een opleiding groot groenbeheer die hij de afgelopen jaren volgde. Mast was de eerste die met ideeën kwam voor het natuurspeelplein. Dat werd volgens Van den Berg mede ingegeven door een natuurlijke paadje dat er al was in een stukje groen langs het oude plein parallel aan de Keesomlaan. Dat paadje is gebleven en onderdeel van het nieuwe geheel geworden.

De realisatie kostte circa €20.000,-. De Rabotoncommissie zorgde voor de helft, school en ouderraad hielpen mee, het jeugdfonds van het Texelfonds droeg bij en er werd een al bestaand budget voor onderhoud aan het plein aangewend.

Volgens Van den Berg zou de realisatie in werkelijkheid liefst €180.000,- hebben gekost, maar dankzij korte lijnen wisten de initiatiefnemers her en der anderen te motiveren om materialen (bv een partij basaltblokken) beschikbaar te stellen. De kosten werden ook gedrukt door veel zelf te doen

De kinderen zijn blij met de nieuwe voorziening. Lucas de Smidt (10) en Rafhaël Nooij (9) waren dinsdag na het officiële gedeelte al meteen druk bezig met de waterloop, hadden eigenlijk niet echt tijd voor praatje en maakten op die manier ook wel duidelijk dat de natuurspeelplaats een aanwinst is.