In acht huiskamers in De Waal wordt deze zomer weer het verhalenfestival Verhalen in de wind gehouden.
In acht huiskamers in De Waal wordt deze zomer weer het verhalenfestival Verhalen in de wind gehouden. Foto: Archief Texelse Courant

'Verhalen in de wind' blijkt populair festival

In acht huiskamers in De Waal wordt zaterdag 31 augustus het tweejaarlijks vertelfestival 'Verhalen in de wind' gehouden. Medewerking wordt verleend door acht vertellers met zeer uiteenlopende achtergrond. 

Het is de zesde keer dat Verhalen in de wind wordt gehouden, maar voor de eerste keer dat het vanuit de bevolking van De Waal wordt georganiseerd. Want hoewel het steeds de bedoeling was de het een zelfstandig festival zou worden, was het tot dusver een project van de culturele organisatie Windkracht 7, onderdeel van de toenmalige SWOT.

Dat het festival in een behoefte voorziet, blijkt echter niet alleen uit het enthousiasme waarmee de organisatie door de bewoners van De Waal is opgepakt, maar ook de enthousaste reacties van de vertellers, die blijkbaar graag naar het kleinschalig festival in Texels kleinste dorp komen. 'We hebben vijf vertellers aangeschreven en kregen 35 reacties', vertelt Bert Kooijman, een van de organisatoren. Een van de charmes van 'Verhalen in de wind' blijkt de kleinschaligheid. 'De vertellers treden op in huiskamers, dus voor een zeer select publiek. Dat maakt de voorstellingen heel intiem en zorgt voor een goed contact tussen verteller en publiek', probeert hij de beweegredenen van de vertellers te doorgronden. 'Daarbij is de wereld van verhalenvertellers niet zo groot en spreekt het zich snel rond.' Bij Verhalen in de wind mogen bezoekers maximaal drie huiskamers bezoeken, waar telkens een verhaal van ongeveer ene half uur wordt verteld. De voorstellingen beginnen om 14.30 uur, 15.30 uur en 16.30 uur. Na afloop van de laatste voorstelling wordt een buffetdiner aangeboden in het dorpshuis, waar alle vertellers om beurten een verhaal van ongeveer tien minuten vertellen. Het is mogelijk voor alle onderdelen van het festival apart kaartjes te kopen, dus voor de middag- en de avondvoorstelling.

Hoewel alle vertellers (natuurlijk) hun eigen verhaal hebben, zijn er volgens Kooijman toch wel enkele uitschieters te noemen. 'Door de enorme populariteit van het festival hadden we het min of meer voor het uitkiezen'. Als uitschieter noemt hij onder meer Frans Koenigs, die voor het festival uit Zweden komt. Deze verteller was zeven jaar geleden gestopt met het vertellen van verhalen, maar is inmiddels weer begonnen. En Madeleine Nieuwlaat, die mag ook niet ongenoemd blijven. Deze Vlaamse verteller is een veelgeziene gast op festivals en evenementen, zowel binnen als buiten en in zowel binnen- als buitenland. Ook Jo Uneputty lijkt een bijzonder verhaal te vertellen te hebben, afkomstig als ze is uit de Molukse cultuur. Maar ook de andere vertellers, Nancy Wiltink, Hans van Woerkom, AnneMargriet Veldhorst, Fred uit het Broek en Godfried Beumers, zullen het publiek weten te boeien. Zelfs in de tien minuten die ze tijdens de avondvoorstelling tot hun beschikking hebben. Het verhalenfestival wordt gehouden op zaterdag 31 augustus, maar gezien de kleinschaligheid is het aantal plaatsen beperkt. Reserveren kan via www.verhalenindewind.wordpress.com. De prijs van de verschillende kaartjes varieert tussen €7,50 en €22,50. De middagvoorstellingen beginnen om 14.30 uur, de avondvoorstelling om 19.00 uur. Het buffetdiner begint om 18.00 uur. Tussen de optredens door belooft de organisatie een gezellige sfeer op straat, zodat bezoeker zich ook tijdens het wisselen van lokatie niet hoeven te vervelen.